Foto: Steen Brogaard

Folketinget har et ansvar i kampen mod racisme

Politik

31/05/2021 09:19

LTT

Klumme af Rosa Lund, Folketingsmedlem, Enhedslisten
Du har garanteret set videoen på sociale medier i sidste weekend, hvis ikke er her en lille beskrivelse: en familie på 4 er ude og gå tur ved vandet. En person overfalder verbalt familien, skælder dem ud og har en hidsig fremtoning.Der bliver råbt ting som ”PERKER” ”DET HER ER IKKE JERES LAND”. I skrivende stund har personen der råbte, givet familien en undskyldning som de har godtaget. Det er jo godt. Men videoen er desværre ikke en engangsforestilling. Det sker alt for ofte at medborgere som er brune i huden bliver overfaldet, både verbalt og fysisk. Denne her gang blev det bare filmet.

Manden der råbte får sagt i sin undskyldning at hans opførsel kom af noget han havde set i fjernsynet, som han blev vred over. Det bekræfter jo at vi som mennesker ikke er født med den slags holdninger og opførsel. Det kommer et sted fra: nemlig fra politikeres retorik, og ikke mindst fra den politik der bliver ført. 

Det der mangler nu, er handling fra politisk hold. Ikke bare i retorikken, men også i politikken. 

I Danmark er der et stort mørketal for hatecrimes. De seneste tal fra Justitsministeriets offerundersøgelse viser, at ca. 5.000 personer har oplevet at være udsat for en racistisk motiveret hadforbrydelse. Alligevel er der kun 312 registrerede anmeldelser i politiets statistikker og heraf kun 12 dømte sager. Den store forskel på de forskellige tal viser desuden, at vi ikke kender det reelle omfang af hadforbrydelser i Danmark, men tallene bekræfter, at racistisk motiveret vold findes i Danmark. Derfor er et vigtigt skridt i kampen mod racisme at hadforbrydelser tages alvorligt i retssystemet. Derfor skal vi starte med at ændre straffeloven så et racisme også kan være et delvist motiv. I dag dømmes der nemlig kun for racisme hvis det er det eneste motiv. Men et overfald kan godt være fx både racistisk og personligt motiveret.

Dernæst skal politiet have mere og bedre uddannelse i hatecrimes og hvordan man stopper dem. 

Det er selvfølgelig ikke nok kun at sætte ind mod racisme i retssystemet. Derfor foreslår vi også i Enhedslisten at der i folkeskolen sættes mere fokus på mangfoldighed og antidiskrimination. 

På Christiansborg har vi et stort ansvar for at sige fra overfor racisme. Ikke kun i tale, men også i handling. Og jeg synes at vi skal starte med at sætte ind mod hatecrimes 

 

Mest Læste

Annonce