Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard

Folketinget har et ansvar i kampen mod racisme

Politik

31/5/21 7:19

LTT

Klumme af Rosa Lund, Folketingsmedlem, Enhedslisten
Du har garanteret set videoen på sociale medier i sidste weekend, hvis ikke er her en lille beskrivelse: en familie på 4 er ude og gå tur ved vandet. En person overfalder verbalt familien, skælder dem ud og har en hidsig fremtoning.Der bliver råbt ting som ”PERKER” ”DET HER ER IKKE JERES LAND”. I skrivende stund har personen der råbte, givet familien en undskyldning som de har godtaget. Det er jo godt. Men videoen er desværre ikke en engangsforestilling. Det sker alt for ofte at medborgere som er brune i huden bliver overfaldet, både verbalt og fysisk. Denne her gang blev det bare filmet.

Manden der råbte får sagt i sin undskyldning at hans opførsel kom af noget han havde set i fjernsynet, som han blev vred over. Det bekræfter jo at vi som mennesker ikke er født med den slags holdninger og opførsel. Det kommer et sted fra: nemlig fra politikeres retorik, og ikke mindst fra den politik der bliver ført. 

Det der mangler nu, er handling fra politisk hold. Ikke bare i retorikken, men også i politikken. 

I Danmark er der et stort mørketal for hatecrimes. De seneste tal fra Justitsministeriets offerundersøgelse viser, at ca. 5.000 personer har oplevet at være udsat for en racistisk motiveret hadforbrydelse. Alligevel er der kun 312 registrerede anmeldelser i politiets statistikker og heraf kun 12 dømte sager. Den store forskel på de forskellige tal viser desuden, at vi ikke kender det reelle omfang af hadforbrydelser i Danmark, men tallene bekræfter, at racistisk motiveret vold findes i Danmark. Derfor er et vigtigt skridt i kampen mod racisme at hadforbrydelser tages alvorligt i retssystemet. Derfor skal vi starte med at ændre straffeloven så et racisme også kan være et delvist motiv. I dag dømmes der nemlig kun for racisme hvis det er det eneste motiv. Men et overfald kan godt være fx både racistisk og personligt motiveret.

Dernæst skal politiet have mere og bedre uddannelse i hatecrimes og hvordan man stopper dem. 

Det er selvfølgelig ikke nok kun at sætte ind mod racisme i retssystemet. Derfor foreslår vi også i Enhedslisten at der i folkeskolen sættes mere fokus på mangfoldighed og antidiskrimination. 

På Christiansborg har vi et stort ansvar for at sige fra overfor racisme. Ikke kun i tale, men også i handling. Og jeg synes at vi skal starte med at sætte ind mod hatecrimes 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.