Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Folketinget vil have udleveret minknotat: Ministerium nægter

Politik

22/3/21 9:19

Theis

Sundhedsministeriet fortæller, at et notat, der viser, at minkvariant ikke var farlig, skal bruges til folketingsspørgsmål.

Minkvarianten cluster 5 er ikke farlig for mennesker. Det fremgår af et notat, som Sundhedsministeriet var i besiddelse af i efteråret sidste år. 

Sundhedsministeriet vil dog fortsat ikke udlevere det pågældende dokument til hverken Folketinget eller offentligheden. 

Det skriver Ekstra Bladet.

De Radikale har ifølge sundhedsordfører Stinus Lindgreen forsøgt at få adgang til notatet tre gange. Dette har de gjort gennem de seneste to uger, men det har altså endnu ikke givet pote. 

Berlingske skriver, at Statens Serum Institut sendte notatet til Sundhedsministeriet 2. november 2020, hvilket var to dage før, danske minkavlere i hele landet blev bedt om at aflive sine mink. 

"Jeg synes, at det er temmelig problematisk, at vi ikke kan få de oplysninger, når de nu har ligget i ministeriet allerede inden pressemødet," siger Stinus Lindgreen til Berlingske. 

Berlingske har også fået afslag fra Sundhedsministeriet i deres forsøg på at indhente det omtalte dokument. 

Ministeriet henviser til, at dokumentet vil blive brugt i forbindelse med et ubesvaret folketingsspørgsmål. 

Også Sundhedsdatastyrelsen har stået for skud. Det kommer efter, at man ville kulegrave regeringens coronahåndtering i Danmark, hvorefter Sundhedsdatastyrelsen slettede alle mails. 

Revisionsfirmaet KPMG har foretaget en undersøgelse af sagsforløbet, og de fortæller, at det var 'utilsigtet, menneskelig fejl', der medførte, at Sundhedsdatastyrelsen slettede alle sendte mails hos ansatte i hhv. Statens Serum Institut, Sundhedsdatastyrelsen og Koncern HR.

Annonce