"Virksomheden havde begrundet mistanke om illoyal adfærd, og derfor fandt højesteret, at det var lovligt at kigge alle mails igennem," udtaler konsulent Sanne Bech, DI.

Højesteret: Ok at gennemse private mails

Politik

11/03/2015 16:35

Mikkel Sarka

Virksomheder, der har mistanke om, at en medarbejder har videregivet fortrolige oplysning, må gerne gennemgå medarbejderens private mails, fastslår Højesteret i ny dom. DI anbefaler tilbageholdenhed.

Højesteret har netop afsagt dom i en sag, hvor en virksomhed havde gennemgået en medarbejders private mails, fordi der var mistanke om, at medarbejderen havde videregivet fortrolige oplysninger om virksomheden. 

Dommen fastslår, at virksomheden havde lov til at gennemgå mails – også selv om de var private. 

"Virksomheden havde begrundet mistanke om illoyal adfærd, og derfor fandt højesteret, at det var lovligt at kigge alle mails igennem. Men generelt skal man huske, at både persondataloven og straffeloven har regler for virksomhedens adgang til mails. For eksempel er virksomhedens registrering af medarbejdernes brug af internettet og mailkorrespondance omfattet af persondatalovens regler, og det er strafbart at læse andres lukkede breve, herunder også private e-mails," siger konsulent Sanne Bech, DI.

Søg rådgivning før gennemgang

Hun påpeger i den forbindelse, at det er vigtigt for virksomheder at fastsætte retningslinjer for medarbejdernes brug af internet og e-mail ved hjælp af arbejdsgivers udstyr.

"Skulle der være situationer, hvor der er behov for at gennemgå en medarbejders mailkorrespondance, bør det være helt afklaret, hvad formålet er. Generelt anbefaler vi, at man er meget tilbageholdende med at gennemgå korrespondance, der er markeret ”privat” eller på anden måde fremstår privat. Og ved den mindste tvivl står DI til rådighed med rådgivning," siger Sanne Bech.

Mest Læste

Annonce