Hollande genopstiller ikke ved præsidentvalg

Politik

02/12/2016 10:10

Nick Allentoft

Med udmeldingen fra Hollande hersker der usikkerhed om, hvem der skal være Socialisternes kandidat ved valget. Foreløbig er to kandidater på plads -Le Pen og Fillon.
Frankrigs præsident, François Hollande genopstiller ikke ved præsidentvalget næste år.    - Jeg har besluttet ikke at genopstille, siger Hollande, som torsdag aften holdt en kortfattet og højtidelig tale om Frankrigs situation og sin egen indsats som præsident.   Han gjorde det klart, at han var klar over, at hans chancer for at blive genvalgt er meget dårlige. I den første runde af valget ville Hollande ifølge meningsmålingerne kun få omkring ni procent af stemmerne. Hvis han stillede op. 

Det er første gang i årtier, at en siddende fransk præsident ikke genopstiller.  Med udmeldingen fra Hollande hersker der stor usikkerhed om, hvem der skal være Socialisternes kandidat ved valget. 

Socialisternes premierminister, Manuel Valls, som søndag udtalte, at han måske vil udfordre Hollande og stille op, står ligeledes til at blive slået ud i første runde, hvor kun de to mest populære kandidater går videre.   Den tidligere økonomiminister Emmanuel Macron står til at få op mod 14 procent af stemmerne.   Venstrefløjskandidaten Jean-Luc Melenchon, som har brudt med Socialistpartiet, står til at få mellem 13 og 15 procent af stemmerne.   De fleste iagttagere forudsiger, at anden runde af præsidentvalget bliver et opgør mellem den konservative Francois Fillon og Marine Le Pen fra Front National.   Hollande vandt i maj 2012 præsidentvalget over den daværende siddende konservative præsident Nicolas Sarkozy. Hollande lovede frem for alt bringe arbejdsløsheden ned i Frankrig, hvilket ikke er lykkedes.     Det blev i sidste weekend klart, at Frankrigs konservative kandidat bliver Fillon. Kun de to kandidater, som får flest stemmer går videre til anden og afgørende runde.   Fillon står til at vinde over Le Pen i en anden runde, viser meningsmålingerne. Han var premierminister fra 2007 til 2012, er en beundrer af den afdøde britiske konservative premierminister Margaret Thatcher og har lagt op til radikale reformer i Frankrig.   Blå bog om Frankrigs François Hollande Her er en blå bog om Hollande.   * Hans fulde navn er François Gérard Georges Nicolas Hollande   * Holland blev født 12. august 1954 (62 år) i Rouen i Normandiet.   * Afløste Nicolas Sarkozy som præsident i 2012.   * Medlem af partiet De Franske Socialister siden 1979. Han blev valgt ind i det franske parlament i 1988, og fra 1997 til 2012 var han partileder.   * Arbejdede som økonomisk rådgiver for François Mitterrand efter Mitterands valgsejr i 1981.   * Han har fire børn med Ségolène Royal, som var socialistpartiets præsidentkandidat i 2007. De to gik fra hinanden i 2007 efter næsten 30 år sammen.    * Han var i et forhold med journalisten Valérie Trierweiler fra 2007 til 2014.   Kilder: AFP, NTB og BBC.

Mest Læste

Annonce