Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kl. 13 møder de ind, men de kan ikke arbejde - og ingen ved, hvornår de kan

Politik

16/11/2022 08:38

Jens Asbjørn Bøgen

Det er ikke sikkert, de for alvor kan komme i gang før næste år.

Det er over to uger siden, vi var til Folketingsvalg i Danmark, og i dag har de nyvalgte medlemmer af Folketinget første arbejdsdag.

Helt præcist kl. 13 møder de ind i Folketingssalen, hvor der skal vælges ny formand (hvilket forventes at blive Venstres Søren Gade), nyt præsidium, og så skal alle de nyvalgte underskrive Grundloven, før de reelt må gå i gang med deres arbejde med at lovgive og styre landet i den retning, de mener er rigtig.

Men selv når de formalia er på plads, kan de stadig ikke gå i gang med arbejdet. Og der er ikke nogen der ved, hvornår de reelt kan få lov til at lave det, de gerne ville i Folketinget for at lave.

Danmark har nemlig stadig ikke nogen ny regering, og det betyder, at der ikke kan blive fremsat nye lovforslag i Folketingssalen - og kan forslagene ikke fremsættes, kan de naturligt nok heller ikke blive vedtaget eller nedstemt.

Men da der ikke er noget, der tyder på, vi får en ny regering lige foreløbig, hvad KAN de nye medlemmer af Folketinget så foretage sig?

Ifølge DR's politiske kommentator, Jens Ringberg, og lektor i Statskundskab ved Københavns Universitet, Karina Kosiara-Pedersen, handler det om, at det nye kuld MF'ere skal lære spillets uskrevne regler.

Og der er nok at tage fat på, for Christiansborg er ikke som en hvilken som helst anden ny arbejdsplads.

For det første er der det helt lavpraktisk i at finde ud af, hvor de forskellige forhandlinger foregår, hvem der tager plads for bordenden, og hvad posten som ordfører for eksempel indebærer.

Men der er heller ikke nogen tvivl om, at det er de erfarne kræfter på Christiansborg, der sætter tempoet og har tøjlerne fra start.

Derfor kan det godt være en ulempe for de uprøvede medlemmer af Folketinget, at de ikke har den store erfaring, men her er det embedsværket og de ansatte, der skal sørge for at hjælpe de nye medlemmer bedst muligt.

Mest Læste

Annonce