København opfordrer kommuner til oprør mod besparelser

Politik

28/01/2016 11:00

Nick Allentoft

Overborgmester kalder besparelsesplaner for en slags tyveri. V-ordfører kalder Frank Jensen for usolidarisk.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), stiller sig i spidsen for et oprør mod regeringens planlagte besparelser i landets kommuner, skriver Politiken.

Landets største kommune nægter at pege på, om det er skoler, ældrepleje, veje eller andre kommunale områder, der skal holde for, når regeringen, Dansk Folkeparti og resten af blå blok næste år opkræver det såkaldte omprioriteringsbidrag på en procent af kommunernes budgetter.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Regeringens omprioriteringsbidrag er et udtryk for, at regeringen tager penge op af kommunekassen. Det er en slags tyveri, siger Frank Jensen, der har sikret sig støtte fra hele Borgerrepræsentationen.

Næste år skal landets kommuner lægge et samlet omprioriteringsbidrag på 2,4 milliarder kroner i statskassen. De københavnske skatteydere skal betale 247 millioner kroner af bidraget.

- Jeg vil opfordre borgmestre rundt omkring i landet til at gøre det samme og sige: Vi tager hånd om kommunens økonomi, og så må finansministeren, regeringen og Dansk Folkeparti selv lægge ansigt til, hvis der skal laves besparelser i kernevelfærden, siger Frank Jensen til Politiken.

Adspurgt om hans opråb ikke mest bare er en tom trussel, siger Frank Jensen til Ritzau:

- Vi har kun det at tale med offentligheden og fortælle vores borgere, at vi tager ansvaret for at lede vores økonomi - det har vi gjort i mange år. 

- I mine seks år som overborgmester har vi effektiviseret forvaltningerne med 1,5 milliarder kroner. Vi skal fortsætte ad det spor med en effektiv kommunal forvaltning, men filmen knækker, når regeringen lægger det her oveni, siger han.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, kalder Frank Jensen usolidarisk:

- Det er temmelig opsigtsvækkende, at hovedstadens overborgmester ikke vil være solidarisk med sine borgmesterkolleger ude i landet, siger Jacob Jensen til avisen.

Det er ikke lykkedes Politiken at få hverken formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm (V) eller næstformand Jacob Bundsgaard (S) i tale onsdag.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce