Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard

Kritikken hagler ned over Støjberg: "Urigtig og misvisende"

Politik

14/12/20 10:15

Theis

Mandag er Inger Støjberg igen centrum for et stormvejr.

Mandag detoneres noget af en bombe i dansk politik. 

Klokken 10 overleverede Instrukskommisionen sin første delberetning til Justitsministeren, der hereftrer sendte den til Folketinget. Kommisionen har gravet sig ned i sagen om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om, at mindreårige asylansøgere skulle holdes adskilt fra deres ægtefæller i Danmark. 

Kommissionen har fået til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb. Mandag leverede de den første beretning, der kredser om Inger Støjbergs håndtering af sagen. 

Og her taler Instrukskommissionen med store bogstaver. 

Udtaler hård kritik

Instrukskommisionen finder, at instruksen - der blev givet 10. februar 2016 - var klart ulovlig. Det skriver kommissionen i delberetningen. 

Derudover slår Instrukskommissionen også fast, at Inger Støjberg har givet urigtige oplysninger til Folketinget. 

"Den beskrivelse af ordningen, som blev givet under samrådet, fremgik af talepapiret og beredskaberne og var således udarbejdet af embedsværket. Uanset dette har kommissionen fundet, at Inger Støjberg ikke kan have været i tvivl om, at hendes beskrivelse under samrådet af den ordning, der den 10. februar 2016 blev fastlagt i pressemeddelelsen, var urigtig og misvisende."

Også et billede af fire reddede piger, har vakt opsigt. 

"Den urigtige og misvisende beskrivelse af disse forhold blev senere gentaget i flere folketingsbesvarelser og efterfølgende samråd. Kommissionen har desuden fundet, at Inger Støjbergs omtale af fire piger, som var blevet ”reddet”, var misvisende og med til at tegne et billede af ordningens virkning, som omstændighederne i sagerne ikke gav grundlag for," skriver Instrukskommisionen.