Detailhandlen i landområderne styrer mod afgrunden advarer Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Mads Krabbe
Detailhandlen i landområderne styrer mod afgrunden advarer Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Mads Krabbe

Landdistrikterne i nødråb: Detailhandlen risikerer at blive sendt ud over afgrunden

Politik

14/09/2022 12:32

Jens Asbjørn Bøgen

Der er behov for øjeblikkelig politisk handling, lyder det.

De eksplosivt stigende udgifter til el har slået små dagligvarebutikker omkuld. Allerede nu er der meldinger om lukninger, og flere vil se sig nødsaget til at følge i den kommende tid.

Det går hårdt ud over de svage og ældre, som ikke er mobile og kan komme til andre byer, og det kan blive en regulær katastrofe for bosætningen i landdistrikterne. Derfor sender Landdistrikternes Fællesråd et akut opråb til regeringen og alle folketingets partier om at finde en snarlig løsning.

Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

"For nogle dagligvarebutikker er der tale om merudgifter på flere eller mange hundrede tusinde kroner om året. Selv med en sund økonomi har ingen kunnet forberede sig på alvoren i denne situation. Hvis vi ikke gør noget, kommer det til at betyde massive lukninger i landdistrikterne, og konsekvenserne vil være ubærlige for vores samfund," siger formand Steffen Damsgaard og understreger:

"Situationen er akut og kalder på omgående politisk handling. Det gælder et land i balance, og det gælder muligheden for at bo i hele landet."

Fællesrådet foreslår: Nedsæt elafgiften og indfør prisloft på energi

Landdistrikternes Fællesråd foreslår, at regeringen hurtigst muligt griber ind med tiltag – en hjælpepakke – der kan hjælpe dagligvarebutikkerne i landdistrikterne både på kort sigte og på langt sigte.

"Først og fremmest kan elafgiften sættes ned til et minimumsniveau og samtidigt kan der indføres et prisloft på energi. Derved kan elprisernes himmelflugt reduceres. Vi foreslår også, at betalingsfristerne på moms, skat og afgifter til staten forlænges, som vi så under coronapandemien, for at hjælpe på butikkernes likviditet. Det kan endda blive nødvendigt med en direkte økonomisk hjælpepakke," udtaler Steffen Damsgaard.

Af mere langsigtede elementer i en hjælpepakke, så bør regeringen og Folketinget etablere en lånepulje til udlån til dagligvarebutikker på landet til finansiering af udskiftning af udstyr, herunder køle- og fryseanlæg til mere energibesparende modeller.

"Dertil skal lånepuljen også kunne bidrage til at forbedre økonomien ved at lave egenproduktion af energi, ved at yde lån til fx solceller og jordvarmeanlæg etc. Dagligvarebutikkerne på landet har svært ved at skaffe finansiering, derfor er lånepuljen vigtig," siger Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd er i forlængelse af initiativerne målrettet dagligvarebutikker på landet ved at få det fulde overblik over energikrisens konsekvenser for borgere, virksomheder og selvejende institutioner, og det vil være nødvendigt med hjælpepakker på andre områder i forlængelse af dagligvarebutikkerne.

Mest Læste

Annonce