Megafon: Danskerne ønsker tættere samarbejde i EU

Politik

06/12/13 10:27

Gordon Trier Holm

En ny meningsmåling fra analyseinstituttet Megafon viser, at et stort flertal af danskerne er positivt stemt over for EU. Samtidig ønsker et flertal, at samarbejdet mellem EU-landene bliver endnu tættere.
Megafon har gennemført undersøgelsen for CO-industri og Dansk Industri i forbindelse med, at de to organisationer etablerer Danmarks første tænketank om Danmarks forhold til Europa.   Mere information om EU's betydning Tænketanken EUROPA blev præsenteret på et pressemøde i København i dag. Med den ny tænketank ønsker CO-industri og DI at sætte skub i debatten om det europæiske samarbejde herhjemme og skaffe mere information om EU’s betydning for danskernes hverdag.    Megafon-undersøgelsen viser, at 62 procent af danskerne mener, at medlemskab af EU er godt eller meget godt for Danmark. Samtidig siger næsten ligeså mange danskere - 57 pct., at det vil være godt for Danmark, hvis samarbejdet med EU bliver styrket.   For lidt fokus i de danske medier 71 procent af danskerne mener samtidig, at EU i meget høj grad, i høj grad eller i nogen grad har betydning for deres hverdag. Og ifølge undersøgelsen mener 52 procent af de godt 1.000 spurgte danskere, at der er for lidt eller alt for lidt fokus på EU-politik i de danske medier.    - Der er altså et stort potentiale for tænketanken for at sætte et vigtigt aftryk på den europapolitiske dagsorden, siger formanden for CO-industri, Claus Jensen.   Glæder sig over opbakning Den nye tænketank, som DI og CO-industri har etableret, skal bidrage med nye, solide analyser og anden relevant information i forbindelse med store europapolitiske begivenheder. Tænketanken vil være aktiv i forbindelse med en eventuel folkeafstemning om et fælles europæisk patent og i forbindelse med valget til Europaparlamentet i maj næste år.    - Vi glæder os over, at der så stor opbakning fra danskerne til EU – ikke mindst set i lyset af den skepsis, som tilsyneladende breder sig i det politiske landskab, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.    Isolering er ingen løsning Men selv om opbakningen ifølge analysen er stor herhjemme, er der stadig forbehold for EU - bogstaveligt talt; et stort flertal af danskerne ønsker ikke at bane vejen for tættere samarbejde ved at afskaffe de danske EU-forbehold.    - Vi er ikke tonedøve over for de kritiske røster. EU-samarbejdet er kommet styrket ud af krisen - men ikke uden skrammer. Mange lande oplever eksempelvis stor arbejdsløshed. Men løsningen er ikke at isolere sig. 2/3-dele af vores eksport og en halv million danske arbejdspladser afhænger af EU-landene, siger Karsten Dybvad.    Stigende nationalisme og skepsis - Det er blevet lidt for cool at vende sig mod det europæiske fællesskab. Krisen og al for stor arbejdsløshed har ført til stigende nationalisme og skepsis overfor EU. Det er en bekymrende tendens, siger Claus Jensen.    Tænketanken EUROPA skal arbejde uafhængigt af de to organisationer. En direktør og et sekretariat skal stå for det daglige arbejde med analyser og debatter om aktuelle EU-spørgsmål.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.