Mere konkurrence kan give kommuner milliardgevinst

Politik

10/08/2017 10:40

Chefkonsulent

Erfaringer fra Odense Kommune viser, at mere konkurrence også kan være til gavn for miljøet og den sociale ansvarlighed. Læs analyse af erfaringerne her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ny analyse viser, at kommunerne kan hente en gevinst på næsten fem milliarder kroner, hvis de udbyder flere af deres opgaver. 

4,8 milliarder kroner. Så mange penge kan kommunerne samlet set hente i gevinst, hvis alle kommunerne blev lige så gode som de bedste til at konkurrenceudsætte deres opgaver. Det fremgår af en ny analyse fra Dansk Industri (DI), der har undersøgt, hvor mange opgaver de 98 danske kommuner lader private virksomheder byde ind på. 

DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

Analysen understreger, at det kan komme kommunerne og deres indbyggere til stor gavn, hvis private virksomheder i højere grad fik mulighed for at byde ind på de opgaver, som kommunerne har ansvaret for. Kommunerne kan simpelthen få mere for de samme penge. Det vil give kommunerne et større råderum til at forbedre kvaliteten af deres serviceydelser, opprioritere andre områder eller sænke skatten, siger direktør i DI Tine Roed og tilføjer:

- Mange kommuner har allerede indset, at det kan lade sig gøre både at effektivisere driften og få bedre kvalitet ved at lade private virksomheder byde ind på deres opgaver. Nu gælder det om at få de resterende til at følge trop.

Ifølge DI’s analyse konkurrenceudsatte de bedste kommuner sidste år 40,9 procent af deres opgaver. Til sammenligning var gennemsnittet for alle kommuner 26,9 procent. Der er således et stort potentiale for at lade private virksomheder byde ind på de flere kommunale opgaver i rigtig mange kommuner.

Læs også: Simon Emil Ammitzbøll: Alt kan konkurrenceudsættes

Grønne løsninger og en effektiviseringsgevinst på 9 millioner kroner

En af de kommuner, der allerede høster gevinsterne ved at udbyde deres opgaver, er Odense Kommune, der har indgået et samarbejde med De Forenede Dampvaskerier (DFD) om levering, vask og vedligeholdelse af arbejdstøj til ældre- og handicapforvaltningens 2.200 sundhedsfaglige medarbejdere.

Samarbejdet med DFD giver Odense kommune en effektiviseringsgevinst på 9 millioner kroner. Men de frigjorte midler er kun en del af de fordele, som kommunen opnår. DFD hjælper også kommunen med at fremme bæredygtig udvikling og mindske miljøbelastningen.

Det sker blandt andet ved, at det kasserede arbejdstøj fra Odense Kommunes sundhedsfaglige medarbejdere nu bliver brugt til at producere OdensePosen, som er et indkøbsnet, der breder fortællingen om bæredygtighed ud til mange flere.

Rådmand for ældre- og handicapforvaltningen Brian Skov Nielsen (Ø) er særdeles tilfreds med processen.

- Det er superfedt, at man kan gøre en forskel. Vi har sparet penge, mindsket miljøbelastningen og skabt arbejde til de folk på skåne- og fleksjob, der syr Odenseposerne. Alt sammen ved at tænke nyt og innovativt i forhold til, hvordan vi kan udbyde kommunens opgaver, siger Brian Skov Nielsen.

Han har kun ros til overs for De Forende Dampvaskerier, der vandt udbuddet.

- De er virkelig gået til opgaven med krum hals. Det understreger for mig, at vi skal byde leverandører og virksomheder op til dans og sagtens kan tænke andre faktorer ind end pris, når vi laver et udbud.

Læs også: Det offentlige beholder opgaver selv

Konkurrenceudsættelse står stille

På trods af de gode erfaringer med konkurrenceudsættelse er det de færreste kommunerne, der har taget tyren ved hornene og øget deres indsats på området i de seneste år. Det ses ved, at konkurrenceudsættelsen i kommunerne siden 2007 blot er vokset fra 22,7 til 26,9 procent af de kommunale opgaver.

Direktør i DI Tine Roed mener derfor også, at der er behov for et politisk mål om, at 45 procent af de udbudsegnede opgaver i den offentlige sektor konkurrenceudsættes i 2025.

- Et sådan mål vil kunne skubbe på udviklingen, så flere kommuner får del i de gevinster, der er ved konkurrenceudsættelse, siger Tine Roed.

Hun tilføjer, at kommunerne også selv kan gøre meget ved at opstille deres egne mål og udarbejde en klar strategi for, hvordan de får udbudt flere opgaver.

- Det gælder om at få mest mulig kvalitet for pengene. Her er konkurrenceudsættelse et meget effektivt værktøj, siger hun.

Læs også: Kommuner mangler planer for udbud af opgaver

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.