Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mette Frederiksen lovede lyntest på plejehjem - det skete ikke

Politik

17/5/21 11:24

LTT

Lyntest på plejehjem blev droppet, Mette Frederiksen blev ved med at fortælle det modsatte.

Den 5. januar på et pressemøde sagde Mette Frederiksen (S), at regeringen ville tilbyde lyntest til plejehjemspersonale. Det skete dog ikke, modsat blev lyntestene målrettet sociale botilbud og daginstitutioner. DR har fået aktindsigt i nogle dokumenter, som afslører at den konkrete plan, om at indføre to ugentlige lyntest blandt plejehjemsansatte blev skrottet af Sundhedsministeriet. 

Hun skal tale sandt
Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet mener at Mette Frederiksen har givet offentligheden forkerte oplysninger om, hvad regeringen har gjort for at forhindre corona smitte på landets plejehjem. Til DR siger han: “Det er tydeligt, at statsministeren ikke giver retvisende oplysninger til offentligheden i de her tilfælde. Hun skal tale sandt. Og hvis hun er opmærksom på, at der ikke er kviktest på plejehjemmene, skal hun naturligvis ikke sige det. Hun skal være opmærksom på, hvad der sker inden for de områder, som hun kommenterer på, fordi udmeldinger fra statsministeren er meget vigtige”.

1.056 smittede
I januar blev 1.056 plejehjemsbeboere smittet med coronavirus, 324 plejehjemsbeboere døde af eller med sygdommen i period

“Der er for få der bliver testet”
Mette Frederiksen sagde den 5. januar følgende: Der er for få, der bliver testet i de dage, vi er i nu. Regeringen har derfor besluttet, at myndighederne hurtigst muligt skal sikre, at personalet på plejecentre i alle regioner kan hurtigtests. 

Lyntest var droppet
Dagen efter den 6. januar skrev en kontorchef i Sundhedsministeriet en mail ud at ansatte på plejehjem fortsat skulle testes med PCR-test og at planen om lyntest var droppet. 

“Jeg synes bestemt, at der skal kviktestes”
Den 10. januar, fem dage senere, i en live-udsendelse på TV 2, blev Mette Frederiksen spurgt om hvorfor der ikke var indført lyntests langt tid før. Til det svarede Mette Frederiksen “Jeg synes bestemt, at der skal kviktestes ude på landets plejecentre. Det har vi meget specifikt bedt myndighederne om at sikre sker.

Undren hos danske regioner
De udtalelser Mette Frederiksen kom med den 10. januar vakte undren hos Adam Wolf, administrerende direktør for danske regioner og under udsendelsen sendte han en sms til departementschef i Justitsministeret Johan Kristian Legarth. I den sms fremgår det, at departementschefen havde orienteret statsministeren fredag den 8. januar om at der blev gjort brug af PCR-tests.

Smitten spreder sig hurtigere
Eksperter mener at de droppede lyntest, har fået smitten blandt plejehjemsansatte til at sprede sig hurtigere end den ville have gjort, hvis det var opdaget tidligere. Peter Bjerre Mortensen, Professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet efterlyser svar på, hvorfor det blev besluttet ikke at sende lyntest til plejehjemmene som det første, hvem der traf beslutningen, og hvorfor beslutningen ikke blev kommunikeret tydeligt ud. Til DR siger han “Det er et vigtigt hensyn, at man kommunikerer klart til offentligheden – især i væsentlige spørgsmål som det her – hvad man har besluttet” 

“Er hun opmærksom på, at regeringens coronastrategi ikke føres ud i livet?”
Frederik Waage, professor fra Syddansk Universitet efterlyser en forklaring på, hvorfor Mette Frederiksen sagde en ting, men gjorde noget andet. “Har hun fået tilstrækkelige oplysninger om, at man ikke gennemførte kviktest, og er hun opmærksom på, at regeringens coronastrategi på det her punkt slet ikke blev ført ud i livet? lyder Frederik Waages spørgsmål.

“Har gjort coronabekæmpelsen til sit eget projekt”
DR har spurgt professoren om det ikke er forståeligt at statsministeren ikke har det fulde indblik i, hvad der foregår i systemet længere nede og mere konkret ude på plejehjemmene. Til det svarer Frederik Waage “Det er bestemt forståeligt, at statsministeren ikke kan kende til alle detaljer i coronabekæmpelsen. Men statsministeren har gjort hele coronabekæmpelsen til sit eget projekt. Og så må man sige, at det er et væsentligt punkt i det, hvordan man passer på de ældre og på, at pandemien ikke udvikler sig på plejehjemmene. Og når man vælger at gå ind i det og kommentere på spørgsmålet, må man også sikre sig, at de oplysninger er korrekte”.

Ønsker ikke at kommentere 
Mette Frederiksen ønsker ikke at stille op til et interview om, hvorfor hun sagde et og at Sundhedsministeriet herefter droppede planerne. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker heller ikke at stille op til interview. Nick Hækkerup (S) skriver dog i en mail til DR “Jeg er uenig i kritikken. Regeringen kommunikerede i begyndelsen af januar en politisk ambition, som man arbejdede på at realisere. (...) Som regeringen tidligere har givet udtryk for, så ville det have været ønskeligt, at det var gået hurtigere med at øge brugen af hurtigtest”. 

 

Annonce