En ny sms kaster hidtil ukendt lys på Sundhedsministeriets rolle i minksagen. Foto: Shutterstock
En ny sms kaster hidtil ukendt lys på Sundhedsministeriets rolle i minksagen. Foto: Shutterstock

Minksagen: Ny sms dukket op, giver helt nyt billede af forløbet

Politik

18/07/2022 09:40

Jens Asbjørn Bøgen

En ny og indtil nu ubeskrevet sms-korrespondance åbner endnu et vindue ind til regeringens overvejelser, da minksagen rasede i november 2020.

En ny og hidtil ukendt sms er dukket op i minksagen.

Den kom fra sundhedsminister Magnus Heunicke og blev sendt til hans nærmeste rådgiver.

Og ordlyden i sms'en danner grobund for store spørgsmål omkring Sundhedsministeriets rolle i den skandaløse sag.

I sms'en skrev Magnus Heunicke, at beslutningen om aflivning af alle mink i Danmark skete i et "rædselsfuldt højt tempo", og at Sundhedsministeriet var med til, at beslutningen blev "trykket igennem", som Heunicke selv formulerer det.

Netop det forhastede i hele beslutningsprocessen er noget af det, Minkkommissionen kritiserede i den beretning, de afleverede i slutningen af juni. Forløbet blev kaldt "forceret", ligesom kommissionen også konkluderede, at det "pres", som prægede beslutningsprocessen "øgede risikoen for fejl".

Det skriver Jyllands-Posten.

Sådan lød sms'en

Sms'en fra Heunicke blev sendt til den særlige rådgiver om aftenen d. 17. november 2020, altså nogle uger efter det efterhånden velkendte pressemøde d. 4. november.

Beskederne mellem Heunicke og rådgiveren handlede om den redegørelse om hele minksagen, som regeringen havde på vej på det tidspunkt, og du kan læse den her:

"Der ud over: Udstiller et rædselsfuldt højt tempo. Og det var vel vores ansvar at der blev sådan trykket igennem. Stadig skulle de jo have styr på deres shit – men seriøst, det var vores Kåre, vores Per, vores ting, der pludselig endte med den risikovurdering pga det mærkværdige møde i fødevarestyrelsen hvor Kåre måske har givet den lidt gas."

Kåre er SSI’s daværende faglige direktør, Kåre Mølbak.

Per er Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels.

I et høringssvar forklarer Magnus Heunickes bisidder, at der med sætningen "stadig skulle de jo have styr på deres shit" henvises til Fødevareministeriet.

Kilde: Minkkommissionens beretning

Professor: Sundhedsministeriet starter lavinen

Den nye sms findes i Minkkommissionens beretning, der udkom 30. juni. Ifølge beretningen dukkede beskeden om i en stikprøvekontrol, som kommissionen foretog hos blandt andre Sundhedsministeriet og Statsministeriet.

Ministre og embedsmænd har selv udleveret sms’er til Minkkommissionen og stikprøvekontrollen var kommissionens måde at sikre, at alt relevant materiale var blevet udleveret.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunickes bisidderadvokat, blev sms’en ikke udleveret fra start, da den ikke kom frem i Sundhedsministeriets egen søgning af relevant materiale. Minkkommissionen brugte dog et andet stykke software til stikprøvekontrollen, og her dukkede beskeden altså op.

Juraprofessor ved Syddansk Universitet Frederik Waage siger til Jyllands-Posten, at han finder det "bemærkelsesværdigt", at sundhedsministeren i den nye sms selv overvejer sit ansvar for den pressede beslutningsproces.

"Det er jo rigtigt, at det er Sundhedsministeriet, der starter lavinen. Det er der, den første dominobrik falder, da Kåre Mølbak siger til minkavlerne, at vi risikerer et nyt Wuhan på grund af mutationer," siger Waage.

Han mener, at afhøringerne i Minkkommissionen gjorde det tydeligt, at det var Sundhedsministeriet, der var afgørende for, at aflivningerne blev besluttet på det famøse møde d. 3. november - dagen inden det historiske pressemøde.

"Men som man må forstå kommissionen, er der grænser for, hvor meget man kan bebrejde Sundhedsministeriet, når det gælder ansvaret for manglende lovgrundlag på et andet ministerområde. Selv om de står på sidelinjen og råber om en risikovurdering, har Fødevareministeriet jo ansvaret for hjemlen. Udgangspunktet er, at ethvert ministerium passer sit eget område. Det er alene Statsministeriet, der, som konsekvens af en meget omfattende topstyring, ender med at få et medansvar ift. hjemmelspørgsmålet," forklarer Frederik Waage.

Minkkommissionen har i store træk holdt Heunicke ude af sin kritik. I stedet bliver ansvaret for problemerne i forhold til lovhjemmel placeret hos Fødevareministeriet og til dels hos Statsministeriet.

Mest Læste

Annonce