Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Norsk statsminister til Mette Frederiksen: ‘Det er uacceptabelt’

Politik

04/6/21 6:41

LTT

Forsvarets Efterretningstjeneste har hjulpet USA med at spionere toppolitikere i Danmarks nabolande, heriblandt Norge.

Igår talte Norges statsminister, Erna Solberg med statsminister Mette Frederiksen (S) om at Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark har ladet USA spionere toppolitikere i blandt andet Norge via danske internetkabler. Her gjorde Erna Solberg det klart for Mette Frederiksen, at det er uacceptabelt. “Jeg gentog overfor hende (Mette Frederiksen, red.), at vi anser spionage mod nære venner og allierede som uacceptabelt og unødvendigt, siger Solberg til norske NTB.

Forsvaret Efterretningstjeneste har ladet USA spinoere blandt andre Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, samt franske, norske og svenske toppolitikere. 

Regeringen i Norge har i dag kaldt repræsentanter fra den amerikanske ambassade til et møde om sagen. Det norske forsvarsministerium skriver på Twitter at de overfor amerikanerne, har gjort det klart at de finder overvågningen uacceptabel. 

Erna Solberg oplyser at USA har tilkendegivet at de har ændret praksis tilbage i år 2014 når det gælder overvågning af allierede, og de oplyser at USA nu vil samarbejde med Norge om at finde ud af hvad der er sket. 

Statsminister Mette Frederiksen blev i går spurgt indtil sangen. “Jeg kommenterer ikke på historier om efterretningsarbejdet, der fremkommer via medierne. Det siger sig selv. Men jeg kan gentage, hvad forsvarsministeren har sagt, som har gentaget, hvad den daværende statsminister sagde for flere år tilbage: At der ikke må forekomme en systematisk overvågning af allierede,” lød det fra Mette Frederiksen til DR.

I Sverige er de ikke tilfredse med den danske forklaring, eller mangel på samme. Forsvarsminister Peter Hulqavist vil have en bedre forklaring. Til den svenske tv-station siger han: “Det svar, jeg hidtil har fået, er, at man anser systematisk overvågning som værende uacceptabelt. Men det er ikke nok for os.”