Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu er dagen kommet til at grave minkene op igen

Politik

10/5/21 7:07

LTT

Den 13. maj er dagen, hvor de 13.000 ton døde mink skal graves op igen ved en prøveopgravning ved Nørre Felding syd for Holstebro. Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Borgerne ved disse områder kan forvente store lugtgener i den kommende tid. Fødevarestyrelsen forventer, at netop det område kan være tømt for mink i midten af juni, mens gravearbejdet fortsætter herefter i Kølvrå i Karup, hvor de forventer at være færdige i midten af juli, skriver TV2.

Fødevareministeren Rasmus Prehn siger i en pressemeddelelse: ”De lokale har allerede stået urimeligt meget igennem med nedgravningerne til utryghed og frustration for mange. Derfor glæder det mig, at vi nu får opgaven løst.”

Omdiskuterede forløb
Forløbet med mink-sagen er noget, der vil blive skrevet om i de danske historiebøger. Det har været et forløb, der startede med en muteret coronavirus og endte med at koste Mogens Jensen sit arbejde som fødevareminister. Det har mildest sagt været et forløb, der har tiltrukket meget opmærksomhed og ikke mindst en del af borgernes skattepenge til at betale de 11 millioner kroner til de enkelte minkavler som kompensation.

De døde mink blev lagt i graven den 7. november, og allerede i december kom der en politisk aftale om, hvordan de fire millioner minkkadavere skulle graves op igen. Dog skulle man vente i seks måneder for at være sikker på, at de opgravede mink ikke længere kunne smitte med Covid-19.

Ingen risiko for smitte
TV2 oplyser, at i dagens pressemeddelelse udtaler Rasmus Prehn, at der er ingen risiko for smitte fra de døde mink. Derudover vil Fødevarestyrelsen efter opgravning sætte rensningsanlæg op, som skal sikre vandmiljøet i området.

Det bliver entreprenørselskabet Hans Frisedahl A/S, der skal grave minkene op og transportere dem.