Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nye regler for nedlukning

Politik

27/5/21 6:20

LTT

Nye regler for nedlukningen er vedtaget. De nye regler betyder blandt andet at der skal være mere end 300 smittede per 100.000 indbyggere før en kommune skal lukke ned, indtil nu har der skulle 250 smittede til, før at en kommune lukkede ned. Fra fredag hæves også grænserne for hvornår de enkelte sogne skal lukke ned til 600, og der skal altså mere smitte til, end hidtil, før et sogn lukker ned. Indtil nu har grænsen været 500 smittede.

Epidemiudvalget er de der står bag de nye grænser, har onsdag på et møde vedtaget grænserne. Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative siger til TV2: “Epidemiloven er lavet sådan, at vi skal konfirmere det. Men det er en formsag, fordi når der er bred politisk enighed, er der ikke så meget at drøfte” 

Tre grænser for nedlukning

Før at et sogn lukker ned er der tre grænser der skal være nået, foruden incidenstallet skal der være mere end 20 smittetilfælde i sognet de seneste syv dage. Denne regel bliver der ikke ændret ved. Til gengæld bliver grænsen for positivprocenten forhøjet fra 2,5 til 3,0. Det betyder, at mindst 3,0 procent af de udførte test skal have påvist smitte. 

Mere end 1000 smittetilfælde 
I maj måned har der flere dage været registreret mere end 1000 smittetilfælde i Danmark. Da hver tredje i Danmark har fået mindst et vaccincestik og da landets hospitalsafdelinger ikke er presset giver ifølge Per Larsen god mening at lempe grænserne. Til TV 2 siger han: “Vi er i en robust situation, hvor mange er vaccineret, mange har haft covid, og vores hospitalsvæsen er på ingen måde truet. Vi er derfor i en fase, hvor det handler om at bevare pandemikontrollen. Det giver det altså god mening, at man også hæver incidensgrænserne, når smittetallet vokser lidt i befolkningen også” I følge den Konservative sundhedsordfører gælder grænserne som udgangspunkt i fire uger, men de kan ændres inden da. Det skriver TV 2.

 

Annonce