Nye tal: Udbud i kommuner står stille

Politik

21/04/2017 12:22

Chefkonsulent

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danske kommuner fortsat tøver med at lade private leverandører byde på offentlige opgaver som f.eks. rengøring, vedligeholdelse af veje og drift af kantiner. I 2016 har danske kommuner samlet set konkurrenceud

- Kommunernes udbud af opgaver er nærmest gået i stå. Det er afgørende, at kommunerne kommer i gang med at teste flere af deres services på det private marked. På den måde kan vi sikre, at borgerne får opfyldt deres helt berettigede forventning om at få den bedst mulige offentlige service for deres skattekroner, siger direktør i DI Tine Roed.

Gribskov Kommune er igen den kommune, der er bedst til at sende opgaver i udbud. Årets højdespringere er Brønderslev Kommune og Frederikshavn Kommune. Begge kommuner har øget andelen af udbudsegnede opgaver, der udliciteres til private leverandører, væsentligt.

Tallene bekræfter behovet for, at regeringen sætter mål for kommunernes udbud, mener DI. Siden 2007 er andelen af udbudsegnede opgaver, der konkurrenceudsættes, nemlig kun steget med 0,4 procentpoint om året i gennemsnit.

- Vi forventer, at regeringen som led i sine planer for at forny den offentlige sektor lægger ambitiøse måltal frem for kommunernes udbud, så danskerne får den bedst mulige service for deres penge, siger Tine Roed.

I DI’s 2025-plan er der sat et konkret mål for udbud i kommuner, regioner og statslige institutioner:

- Vi ønsker i erhvervslivet et mål om, at 45 pct. af de opgaver i den offentlige sektor, som egner sig til udbud, kommer ud i konkurrence. Det er et betydeligt løft, men det er bestemt muligt. Flere kommuner har allerede tænkt strategisk og styrket samarbejdet med private leverandører, så der er mange gode eksempler og erfaringer at lære af, siger Tine Roed.

Mest Læste

Annonce