Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Så længe kan konflikten på sygehusene vare

Politik

15/6/21 10:01

LTT

Hos Dansk Sygeplejeråd har de fyldt godt op i strejkekassen, så godt op, at sygeplejerskerne kan strejke i op til otte uger, uden at den bliver tømt.

Natten til lørdag bliver afdelinger på sygehuse i hele landet ramt, når op mod 5350 sygeplejersker går i strejke. Det kan formentligt betyde aflyste og udskudte operationer og behandlinger. 

Lange udsigter
Ifølge Danmarks radio, kan strejken have lange udsigter, da Dansk Sygeplejeråds strejkekasse rækker til mindst otte ugers strejke. Kassen har i alt 504 millioner kroner og det er nok til de 10 procent af landets sygeplejersker, der er udtaget til strejke. "Vi kan strejke længe. Vi er godt polstrede." siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd til DR. Hun vil dog ikke afsløre hvor længe de vurderer at strejken holder ved.

Strejkede i syv uger
Sidste gang sygeplejerskerne strejkede var i 2008. Dengang mente sygeplejerskerne at de skulle have en lønstigning på 15 procent, mens arbejdsgiverne mente, at de skulle have samme løn som øvrige offentlige ansatte. I 2008 varede strejken i syv uger, før der kom en aftale mellem Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd. "Dengang fik vi, hvad der var opnåeligt. Men hvis vi havde fået nok ud af det, havde vi nok ikke været i konflikt nu," erkender Grete Christensen, der i 2008 var næstformand for sygeplejerskerne.

Pres på politikerne
Ifølge en ekspert i det offentlige arbejdsmarked Nana Wesley Hansen, vil der komme et pres på politikerne i folketinget, om at bremse den forestående konflikt. Hun tror ikke på at Danske Regioner genoptager forhandlingerne med Dansk Sygeplejeråd, efter at de af to omgange er blevet enige om et forslag, som sygeplejerskerne har valgt at stemme nej til. Derfor mener Nana Wesley Hansen, at det bliver en sag på Christiansborg. 

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at det er op til parterne at finde en løsning, 

Annonce