Nu er det slut med spilreklamer på busser og tog - i hvert fald i Randers Kommune. Foto: Shutterstock
Nu er det slut med spilreklamer på busser og tog - i hvert fald i Randers Kommune. Foto: Shutterstock

Slut med spilreklamer på busser og tog

Politik

17/05/2022 08:22

J. Bøgen

"Selvfølgelig møder man også reklamer for spil andre steder i det offentlige rum og på nettet, men det er absolut en god start."

Fremover vil man ikke støde på reklamer for diverse betting-hjemmesider, online-casinoer, lotto og alle de andre muligheder for at gamble, hvis ens blik falder på busser og tog i Randers Kommune.

Et overvældende flertal har nemlig vedtaget, at det skal være forbudt med bettingreklamer på den offentlige transport i kommunen. Hele 27 ud af 31 byrådsmedlemmer stemte for forslaget, så der var aldrig nogen tvivl om udfaldet.

Det skriver TV2 Østjylland.

En ærlig ung mand blev afgørende

Forslaget har fået stor opmærksomhed, der også har bredt sig ud over kommunegrænsen. Det skyldes blandt andet, at den 22-årige Marcus Mossalski fra Randers for nylig stillede sig frem og åbent fortalte, hvad hans spilmisbrug havde medført.

"Man må ikke reklamere for cigaretter. Hvorfor? Fordi de er sundhedsskadelige. Det er spil også. Og folk dør af det, der er mange selvmord på grund af spilafhængighed," fortæller den unge mand til Amtsavisen.

Ifølge tal fra Ludomaniforeningen, var der i 2016 125.000 danskere med varierende grader af problemer med pengespil. Center for Ludomani fortæller desuden på deres hjemmeside, at hele 43 % af dem, der henvender sig til centeret for at få hjælp, har overvejet at tage sit eget liv.

Marcus Mossalski har blandt andet fortalt, hvordan han ikke kan huske en eneste fest fra de første to år af gymnasiet, fordi alt handlede om at spille - også selvom han var blandt venner. I sidste ende kom han ud af sin afhængighed og har siden været stor fortaler for et forbud mod spilreklamer.

Derfor var han en glad mand d. 16. maj. Ikke kun, fordi det var hans dag nummer 1200 uden at spille, men også fordi forslaget blev vedtaget:

"Nu bliver Randers blandt foregangskommunerne," siger han med henvisning til, at kommunerne i både København og Frederiksberg allerede har besluttet, at de også vil søge om at få fjernet spilreklamer fra busser og tog.

Hvor går grænsen?

Hos Center for Ludomani er man begejstrede for det vedtagne forslag. Det fortæller centerleder Henrik Thrane Brandt til TV2 Østjylland:

"Vi synes, det er rigtig positivt. Selvfølgelig møder man også reklamerne andre steder i det offentlige rum og på nettet, men det er absolut en god start."

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for de nye regler i Randers Kommune. De tre konservative byrådsmedlemmer, samt medlemmet fra Nye Borgerlige, stemte imod.

"Hvor går grænsen for smagsdommeriet? I forhold til alle de mennesker, der har glæde af spil og betting, så er det et fåtal, der har problemer med spil. Så er der pludselig mange varer, vi skal til at forbyde," siger Daniel Madié (K) til Amtsavisen og fortsætter:

"Hvad med bilkørsel? Nogle dør af bilkørsel, men de fleste overlever. Derfor har vi naturligvis ikke forbudt bilkørsel."

Mest Læste

Annonce