Venstre har ikke tænkt sig at lade mink-sagen ligge, hvis de vinder magten ved det kommende valg. Foto: Shutterstock
Venstre har ikke tænkt sig at lade mink-sagen ligge, hvis de vinder magten ved det kommende valg. Foto: Shutterstock

Venstre giver ikke op: Går til valg på uvildig undersøgelse af mink-sagen

Politik

05/07/2022 13:04

J. Bøgen

Venstre har ikke tænkt sig at lade mink-sagen ligge, hvis de vinder magten ved det kommende valg.

Sagen om Mette Frederiksens (S) rolle i mink-sagen slutter ikke med den næse, hun tirsdag er blevet tildelt af regeringen og dens støttepartier.

Normalt vil en næse nemlig betyde, at sagen er rundet af, men hvis regeringsmagter skifter ved det kommende valg til Folketinget, bliver sagen taget op igen.

For hvis de blå partier får magten i Danmark, har Venstre tænkt sig at genåbne det juridiske spor - altså undersøge, om der er grundlag for at stille Mette Frederiksen for en rigsret.

Det skriver TV 2.

Hvis der bliver et flertal til oppositionen efter valget, vil Venstre genåbne det juridiske spor, som tirsdagens næse ellers har lukket. Det siger Sophie Løhde (V) efter statsministeren tirsdag har fået sin kritik.

"Vi ved nu, at de røde partier synes, at retsstaten skal gælde konsekvent, når det handler om politiske modstandere. Men lige så snart det handler om deres røde venner og statsminister Mette Frederiksen, så kan man slippe for en juridisk afklaring og ansvaret," siger Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til TV 2.

Grov vildledning

En næse er et udtryk for, når et flertal i Folketinget udtrykker kritik af en minister. Den har ikke nogen praktisk virkning andet end kritikken.

Kritikken kommer efter Minkkommissionens beretning. Her stod blandt andet, at regeringen på et pressemøde, hvor den oplyste, at alle mink skulle aflives, stod for grov vildledning af offentligheden og minkavlerne.

Der var nemlig ikke hjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Statsministeriet har i den forbindelse fået kritik for sin rolle i forløbet op til den beslutning, selvom kommissionen også nåede frem til, at Mette Frederiksen ikke vidste, at der ikke var hjemmel, da hun afholdt det famøse pressemøde.

Venstre går til valg på krav

Sagen har indtil videre - ud over tirsdagens næser - haft den konsekvens, at De Radikale har krævet, at regeringen udskriver valg inden 4. oktober.

Venstre og en række andre partier i oppositionen har krævet, at der bliver lavet en uvildig advokatundersøgelse af, om der er grundlag for en rigsretssag mod statsministeren.

Det krav vil Venstre gå til valg på, siger Sophie Løhde.

"Hvis vi får et blåt flertal efter næste valg, vil vi tage initiativ til, at Folketinget får lavet en uvildig advokatvurdering af kommissionsberetningen. I respekt for retsstaten og folkestyret."

Mest Læste

Annonce