Ministeriernes regnemetoder er ikke retvisende, viser vismandsrapport. Foto: Shutterstock
Ministeriernes regnemetoder er ikke retvisende, viser vismandsrapport. Foto: Shutterstock

Vismandsrapport jorder ministeriernes beregninger omkring dagpenge

Politik

31/05/2022 15:10

J. Bøgen

En ny rapport fra de økonomiske vismænd viser, at ministerierne bruger forældede, eller i værste fald forkerte, metoder, når de regner på effekten af ændringer i dagpengereglerne.

De økonomiske vismænd har udgivet deres forårsrapport for 2022, og de kommer med noget af et indspark til dagpengedebatten.

Et helt kapitel af rapporten er nemlig dedikeret til at kigge på de såkaldte "tilgangseffekter" ved ændrede dagpengeregler, og der kommer vismændene frem til nogle opsigtsvækkende pointer.

Tilgangseffekten dækker over, hvorvidt personer i arbejde vælger at sige deres arbejde op for at blive ledige, hvis der ændres i dagpengereglerne.

Men de principper, de økonomiske ministerier har brugt til at regne på potentielle effekter af dagpengeændringer, er ikke retvisende, skriver vismændene i rapporten:

"Når der sammenlignes med nyere international forskning, giver ministeriernes regneprincipper for store tilgangseffekter ved ændringer af dagpengesatsen," står der i rapporten.

Omvendt vurderer vismændene, at ministeriernes regneprincipper giver for små tilgangseffekter ved ændringer på dagpengeperiodens længde.

Organisationerne kalder på komplet nytænkning

Flere organisationer efterlyser ændringer med det samme i kølvandet på rapporten:

"Den her rapport viser, at det ikke er tilstrækkeligt med et overfladisk serviceeftersyn. Jeg forventer sådan set en totalrenovering," siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Faktisk argumenterede Fagbevægelsens Hovedorganisation allerede i 2019 for, at tilgangseffekterne simpelthen skulle tages ud af beregningerne - simpelthen fordi de er for upræcise.

”Vi har gennem mange år sagt, at man i ministerierne regner pilskævt på dagpengeområdet. Metoden er ubalanceret, og der er ikke nok forskning på området."

Og i en anden pressemeddelelse, denne gang fra hovedorganisationen Akademikerne, erklærer de sig enige i FH's vurdering:

"Det bør give partierne bag aftalen om 'Danmark kan mere 1' alvorligt stof til eftertanke, at Det Økonomiske Råd (DØR), nu for anden gang, sår tvivl om de regnemodeller, der danner grundlag for beslutningen om at skære i dimittenddagpengene," lyder det fra formand for Akademikerne, Lisbeth Linz.

Mest Læste

Annonce