Pressechef fik bonus: Var hemmelig kæreste med departementschefen

Kammeradvokaten fik først overleveret undersøgelsen om nepotisme fire dage før den endelige vurdering.

Det var Forsvarsministeriets egne embedsmænd, der stod for undersøgelsen af departementschef Thomas Ahrenkiels mulige nepotisme. 

Det skriver Politiken fredag. 

Thomas Ahrenkiel bestilte selv undersøgelsen, der skulle klarlægge, om han havde været inhabil.

Undersøgelsen har afdækket omstændighederne omkring, at Ahrenkiels daværende pressechef i 2016 fik et engangsvederlag på 75.000 kroner og en lønforhøjelse på 1500 kroner. Til mødet, hvor det blev besluttet, undgik Ahrenkiel at fortælle, at pressechefen også var hans kæreste. 

Det var departementschefens egne medarbejdere, der stod for tilrettelæggelsen og indsamling af materiale til undersøgelsen. Først de sidste fire dage inden offentliggørelsen blev den overladt til Kammeradvokatens vurdering, beretter Politiken.

Det fremgår af udtalelser fra Kammeradvokaten sammenholdt med Kammeradvokatens notat. Det blev fremlagt i tirsdags. 

LÆS OGSÅ: Departementschef vil ændre kultur: Vi begynder med os selv

Kammeradvokaten konkluderede i sidste ende, at departementschefen havde været inhabil, og at han i strid med loven havde undladt at informere sin minister om sagen. 

Tomas Ilsøe Andersen, der er partner hos Kammeradvokaten og ansvarlig for undersøgelsen, siger, at det var nødvendigt at bruge Forsvarsministeriets medarbejdere i undersøgelsen.

- Jeg tror, at man må sige, at det er det muliges kunst også. 

- Hvis man både skal have fat i nogen, der faktisk ved, hvad det handler om, kan medvirke til, at det rigtige faktum tilvejebringes, og at det også sker inden for en rimelig tid, nytter det meget ofte ikke i praksis, at man tager nogen, der ingen forhåndskundskaber har for at sidde med det, siger han til Politiken. 

Politiken skriver, at hverken forsvarsministeren eller ministeriets ledelse vil udtale sig om sagen. 

Ministeriet har dog i en unavngivet udtalelse svaret, at det ikke har ledet nogen undersøgelse. 

Forsvarsministeriet understreger, at det var Kammeradvokaten, der gennemgik sagen, så man kunne få en ekstern vurdering. 

/ritzau/

Emneord: Forsvaret, Nepotisme, Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, 161118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6966

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 13.05.18 Infrastruktur
  Offentligt privat forsvarspartnerskab skaber kampfly-center

  Det er vores ambition, at Haderslev Kommune kan understøtte og samle udvikling og ekspertise indenfor forsvarsindustrien, siger Haderslevs borgmester.

 • 29.01.18
  Ny aftale for Forsvaret 2018-2023

  Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er blevet enige om en ny seksårig aftale for Forsvaret.

 • 06.09.16 Velfærd
  DIF og Forsvarsministeriet samarbejder om hjælp til sårede soldater

  Forsvarsministeriet har bevilget godt fem millioner kroner til det succesrige DIF Soldaterprojekt. Som en del af servicetjekket af veteranindsatsen udvides indsatsen nu til også at omhandle veteraner, der er blevet ramt psykisk efter at have været i krig.