Private kan frigøre betjente til bandekonflikten

Mange offentlige myndigheder bruger allerede i dag den private vagt- og sikkerhedsbranche til mange opgaver. Det vil være oplagt at lade branchen aflaste politiet.

Den verserende bandekonflikt tærer kraftigt på politiets ressourcer – så meget, at statsminister Lars Løkke Rasmussen til Venstres sommergruppemøde foreslog at indsætte forsvaret for at aflaste politiet. Problemet med manglende ressourcer er velkendt og de senere år øget som følge af ressourcekrævende opgaver som eksempelvis terrorbevogtning og grænsekontrol.
 
Men der er andre og mere effektive måder at frigøre flere betjente på, og man bør fra politisk hold bruge de værktøjer, der ligger lige for.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

I al beskedenhed vil jeg hævde, at de 5.000 beskæftigede i den private vagt- og sikkerhedsbranche er svære at komme udenom i den diskussion.
 
Mange offentlige myndigheder bruger allerede i dag den private vagt- og sikkerhedsbranche til mange opgaver. Men branchen kan aflaste politiet yderligere ved at stå for eller hjælpe med at løse en række opgaver, hvor der ikke er behov for egentlige politifaglige kompetencer. Det gælder eksempelvis i forhold til forskellige bevogtningsopgaver, transport af værdigenstande og arrestanter samt tryghedsskabende initiativer.
 
Hvorfor kigger politikerne så ikke i højere grad på den professionelle sikkerhedsbranche for at frigøre flere betjente til politifaglige opgaver?
 
Jeg tror, at det hænger sammen med vanetænkning og til en vis grad også fordomme. Vi mangler generelt åbenhed over for et øget offentlig-privat samarbejde om de skattefinansierede opgaver.
 
Jeg giver derfor denne opfordring videre til politikerne: Hvis politiet skal kunne fokusere på deres kerneopgaver, så lad private hjælpe dem med at løse de andre opgaver.
 
Når politikerne ønsker at frigøre flere betjente, er der nemlig andre muligheder end at indsætte militæret eller vente mange år på at uddanne flere.
 
Der er mange gode eksempler rundtomkring i landet, hvor det private og det offentlige samarbejder om vigtige vagt- og sikkerhedsopgaver.
 
Kig til naboen Sverige, hvor private allerede aflaster politiet på flere områder.
 
Vi ønsker ikke at overtage politiets kerneopgaver, eller at vagter skal bære våben – det, som mange forståeligt nok kalder ”amerikanske tilstande”.
 
Vi ønsker, at man fra politisk hold ser fordomsfrit på at skabe tryghed og sikkerhed i en tid, hvor politiet er trængt. Den hurtigste og mest effektive måde at få betjente på gaden er at lade den professionelle vagt- og sikkerhedsbranche hjælpe og aflaste politiet.
Emneord: Vagtværn, Nattevagter, OPS, Offentligt privat samarbejde, Politiet, Rigspolitiet, Dansk Industri, DI, Sikkerhedsindustrien, Terrorsikring

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.03.20 Politik
  Overblik: Nye tiltag mod spredning af covid-19 i Danmark

  Regeringen og myndighederne præsenterede tirsdag d.17. marts yderligere tiltag med henblik på at nedbringe antallet af sociale kontakter, sikre behørig afstand mellem danskerne og øge effekten af social afstand. Få overblikket her.

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.