Private virksomheder giver det offentlige succes

Både kvaliteten og effektiviteten er højere, når private virksomheder deltager i udviklingen af nye offentlige serviceydelser, produkter og kommunikationsformer, viser en gennemgang fra Center for Offentlig Innovation.

I dag er private virksomheder med i 30 % af tilfældene, når det offentlige udvikler nye serviceydelser, produkter, organisations- og kommunikationsformer. Og når det private har en finger med i spillet er resultatet ofte positivt – både målt på kvaliteten og effektiviteten af innovationsprojekterne. Det er en af konklusionerne i den nye bog Innovationsbarometeret - Højere kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation, skriver netmediet DIBusiness.dk

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Private virksomheder bidrager bl.a. til den offentlige innovation med andre kompetencer og erfaringer end dem, det offentlige selv har. Det kan fx være teknologisk know how. Og det er vigtigt, for vi kan se, at hver anden innovation anvender ny teknologi eller en kendt teknologi, som kan tilpasses til en ny sammenhæng, forklarer Ole Bech Lykkebo, som er bogens forfatter og analysechef hos Center for Offentlig Innovation.

Der er formentlig også en tendens til, at det typisk er forholdsvis lovende projekter, der bliver udvalgt til de privat-offentlige samarbejder – og at hele processen om projekterne bliver skærpet, når der er flere parter involveret. Men det skal på ingen måde tage glansen af de gode resultater, understeger Ole Bech Lykkebo.

En robothånd til kartoflerne
Fødevarestyrelsen er en af de offentlige organisationer, som har nydt godt af et innovativt samarbejde med en privat virksomhed. Styrelsen har nemlig ansvaret for at kvalitetsteste den store mængde læggekartofler, som danske kartoffelavlere hvert år eksporterer til udlandet. Men det omstændelige arbejde med at tage prøver ved håndkraft har været et opslidende arbejde for medarbejderne – og samtidig en dyr løsning for Fødevarestyrelsen.

Takket være et innovationssamarbejde med robotudvikleren KP Automation vil en stor del af arbejdet fremover blive gjort af to robotter. De er bl.a. udstyret med en kunstig synssans i form at avanceret kamerateknologi, som sikrer, at prøverne bliver taget det rigtige sted på kartoflerne. Automatiseringen betyder, at Fødevarestyrelsens medarbejdere nu i stedet kan koncentrere sig om at analysere prøverne.

Udfordrede udbudsmaterialet
Ifølge Kim Poulsen, der er adm. direktør i KP Automation, skyldes det gode resultat bl.a., at de som virksomhed har haft mod til at udfordre udbudsmaterialet.

- Innovation opstår, når man angriber udfordringerne på en ny måde, og i samarbejdet med Fødevarestyrelsen udfordrede vi faktisk selve udbudsmaterialet og scenarierne i det. Forinden havde vi nærstuderet de manuelle processer og stillet de rigtige spørgsmål. Det gjorde os i stand til at komme med et bud, der ikke bare automatiserede den eksisterende proces, men også optimerede den, fortæller Kim Poulsen.

Med i bagagen havde KP Automation erfaringer med alt fra radarsystemer og vindmøllekomponenter til automatiseret høstning af pyntegrønt.

- Vores force som virksomhed er, at vi kan udnytte vores viden og den nyeste teknologi på tværs af brancher og genbruge tankegangene fra andre projekter. Men succesen med netop dette projekt beror også på, at Fødevarestyrelsens medarbejdere har været meget proaktive i samarbejdet med os og bidragede med deres dybe faglighed, vurderer Kim Poulsen.

Fokus på kvalitet frem for pris
DI er meget opmærksom på udviklingen inden for offentlig-private innovationssamarbejder. Ikke mindst fordi den nye udbudslov giver de offentlige aktører nye, konkrete muligheder for at efterspørge innovative løsninger.

- Det er meget positivt, at vi ser så gode resultater, når det offentlige går i samarbejde med private virksomheder om innovative projekter. Jeg kan kun opfordre til, at flere offentlige aktører afprøver mulighederne – og at de i endnu højere grad sætter fokus på kvalitet og nyudvikling i deres udbud frem for et snævert prisfokus, udtaler Mette Rose Skaksen, Branchedirektør for Service i DI.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Dansk Industri, Konkurrenceudsættelse, Ole Bech Lykkebo, COI, Center for Offentlig Innovation, Innovationsbarometer, OPS Avisen nr. 1

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 15.05.19 Velfærd
  Sådan spotter du hverdagsinnovation

  Innovation i den offentlige sektor er ikke kun store projekter og radikale løsninger. Det er også de små, kloge greb, som vi gør i det daglige, og som gør en stor forskel. Se her, hvordan du spotter – og sætter pris på – hverdagsinnovation.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.