Oplæringen er i fuld gang. Over 190 kommunale medarbejdere har været på kursus i at pode, og Region Hovedstaden planlægger yderligere kurser. Foto: Region Hovedstaden

Region lærer kommunale medarbejdere at pode for covid-19

Nyt podekursus skal øge trygheden blandt frontpersonale, således at sundhedsfaglige medarbejdere kan blive testet systematisk og nemt

PRESSEMEDDELELSE FRA REGION HOVEDSTADEN:

Sygeplejersker og øre-næse-hals-læger står klar med blå kitler og podepinde, når de skal undervise medarbejdere fra blandt andet kommuner.

Medarbejderne bliver certificeret til at pode for corona blandt fx sundhedsfaglige medarbejdere på plejecentre eller plejehjem og lære færdigheden videre til andre.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) forventer, kurset kan styrke trygheden for det sundhedsfaglige personale:

- Det er helt afgørende, at vi passer på sundhedspersonalet - også i kommunerne. De står i front, og de skal have adgang til nem og hurtig test. Nu kommer flere end 190 medarbejdere fra kommunerne på kursus.

- Det er effektiv hjælp-til-selvhjælp, hvor personale fra regionen oplærer kommunale medarbejdere, som så efterfølgende kan gå hjem i deres egne organisationer og lære det videre. Det er godt samarbejde og god udnyttelse af ressourcerne i sundhedsvæsnet, siger hun og tilføjer:

- Der er i hele landet sat gang i systematisk test af sundhedspersonale i kommunerne. Derfor tilbyder Region H oplæring af medarbejdere i at pode, så vi kan øge trygheden for sundhedspersonale ude i fx plejecentre og psykiatrien, når de bliver oplært i at teste ogdermed kan hjælpe med at opspore smitte.

Øget tryghed trods stigende smitte

Kommuner fra hele hovedstadsområdet holder i disse dage øje med den stigende smitte. Albertslund Kommune er en af de kommuner, der oplever øget smitte, for ifølge tal fra SSI er der over 60 smittede per 100.000 indbyggere.

Det betyder, at kommunens medarbejdere på plejehjem og plejecentre skal testes systematisk for at opspore og inddæmme virussen.

Borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S), som også er formand for Kommune Kontaktråd i Region Hovedstaden, hilser det tætte samarbejde mellem regionen og hovedstadskommunerne om podekurser velkommen:

- Vi har en fælles interesse i at holde hjulene i gang - også i den offentlige sektor, og kurset er et udtryk for, at vi her under pandemikrisen finder nye måder at løse opgaverne på.

- Det er med til at sikre driften på vores plejehjem og i sundhedssektoren, og når medarbejderne på plejehjem kan blive testet, kan de gå trygt på arbejde, og så ved vi, at vores borgere også er trygge, siger han.

Godt med praktisk øvelse i podning
De blå plastikhandsker bliver smidt i skraldespanden efter brug, og visirerne bliver renset grundigt med sprit af sygeplejerskerne, som deltager i podekurset.

En af dem er Lonnie Bækgaard Christensen, som til daglig er sygeplejerske på et plejecenter i Brøndby Kommune.

- Det bliver en rigtig god ting, at vi kan gå trygt på arbejde og vide, at vi ikke smitter vores beboere.

- Det er rigtigt godt, at vi her på kurset øver os på at have en spatel og podepind i hånden og får supervision af en øre-næse-hals-læge i at tage en god prøve, siger hun.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne