Gratis morgenmad til skolebørn giver trivsel og koncentration

Velfærd

19/04/2018 16:41

Freja Eriksen

Mere ro, færre konflikter og nye sociale relationer. Gratis morgenmad på 16 skoler har vist gode resultater efter det første år.

På alle skoler i Lolland Kommune og 6 skoler i Guldborgsund Kommune har eleverne siden efteråret 2016 haft mulighed for at få gratis morgenmad i skolens cafe. Et tilbud som op mod 600 elever har taget imod dagligt. Heriblandt også en del af de børn, der ikke tidligere fik morgenmad. Det viser en ny evaluering, der netop er udkommet:

"Skolens personale og frivillige oplever, at de generelt har et godt overblik over hvilke børn, der ikke spiser morgenmad hjemme og der bliver derfor gjort lidt ekstra for at få alle med," fortæller Gitte Porsmose, der er projektleder for ”Hjernemad”. Et indtryk, der bliver bekræftet af eleverne selv:

Hjernemad

  • Hjernemad blev åbnet i oktober 2016 og er evalueret ultimo 2017. Det fortsætter frem til jul, hvorefter hver skole selv skal vælge, om de vil fortsætte.
  • Evalueringen bygger på et mix af kvantitative og kvalititave analyser. Blandt andet fra spørgeskemaundersøgelser, den nationale trivselsmåling og interviews af både elever, lærere, køkkenpersonale, frivillige og skoleledelser.
  • FødevareBanken er en non-profit, apolitisk organisation, der siden 2009 har haft succes med at indsamle og fordele overskudsmad fra fødevareproducenter til nye formål.
  • TrygFonden har støttet Hjernemad med 700.000 kr.
  • Se den fulde evaluering her. 
     

"Nogle fortæller, at det er stresset at spise morgenmad hjemme, mens andre skal så tidligt afsted, at de når at blive sultne igen, før undervisningen går i gang. I skolens café kan de få en rolig start på dagen, spise sammen og få snakket med deres kammerater. Det giver mindre stress hjemme, nye relationer opstår og der er mere ro i timerne bagefter," fortsætter Porsmose.

Henrik Andreasen, der er chef for Skole og Dagtilbud i distrikt Øst i Lolland Kommune, supplerer:

"Vores personale giver udtryk for, at der er kommet et højere koncentrationsniveau, færre konflikter og mere energi blandt eleverne. Desuden bruger vi måltidet som et pædagogisk redskab til at lære eleverne selv at hælde op, stå i kø eller rydde op efter sig. Det er et led i en almen dannelse."

Den gratis mad bliver leveret af FødevareBanken og er mad, der aldrig er for gammel, men som af andre årsager ikke kan sælges. F.eks. på grund af fejl på emballagen. Karen-Inger Thorsen, der er direktør i FødevareBanken, fortæller:

"Hvert år bliver op mod 720.000 tons mad smidt ud. Også selvom det intet fejler. Hjernemad er derfor med til både at begrænse madspild og sikre måltider til børn, der har brug for det."

Hjernemad skal i det store perspektiv give den enkelte elev bedre forudsætninger for at få mest muligt ud af dagens undervisning. Det kan på sigt understøtte at flere får en ungdomsuddannelse. 

 

Mest Læste

Annonce