Regionsrådsmedlem vaskede sengetøj til udsatte borgere – nu får han hjælp af sygehusvaskeri

Da Byråds- og Regionsrådsmedlem, Felex Pedersen hørte, at hundredvis af næsten nye tekstiler hvert år risikerer at blive kasseret, valgte han at vaske tekstilerne selv og forære dem til udsatte borgere – og nu får han hjælp fra et Berendsen-vaskeri.

Ifølge Rådet for Socialt Udsatte var der i 2016 ca. 48.000 fattige mennesker i Danmark – det er en stigning på 3.000 sammenlignet med året før. Da Byråds- og Regionsrådsmedlem, Felex Pedersen hørte, at hundredvis af næsten nye tekstiler hvert år risikerer at blive kasseret, valgte han at gøre en indsats ved at vaske tekstilerne selv og forære dem til udsatte borgere – og nu har Berendsens sygehusvaskeri i Ølsted fremover tilbudt ham en hjælpende hånd.

Felex Pedersen vil forære nyvaskede sengesæt til udsatte borgere i Region Sjælland
Da Felex Pedersen blev valgt ind i Regionsrådet for Region Sjælland, fik han en bestyrelsespost i RUC’s Internationale Boligfond – og her kom han i kontakt med københavnske kollegier, der havde store mængder let brugte tekstiler tilovers. Når internationale studerende flytter ind på kollegierne, får de et sæt med: dyne, pude, sengetøj, viskestykker og håndklæder – og når de 4 måneder senere rejser hjem, efterlades tekstilerne. Da det er billigere for kollegierne at købe nye tekstiler end at vaske dem selv, gør de en indsats for at få sættene afsat, men flere hjælpeorganisationer tager ikke imod uvaskede tekstiler. Derfor tog Felex Pedersen sagen i egen hånd:

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Der er brugt mange naturressourcer på at lave de tekstiler, så jeg ville gøre alt for, at de ikke skulle gå til spilde. Jeg kørte ind på kollegierne, hentede tekstilerne og sorterede dem derhjemme – det blev til to hovedhøje bunker, som tilsammen fyldte ca. 40 kvadratmeter af stuen. Min kone og jeg gik i gang med at vaske alt, men efter to dage måtte vi sande, at det var en umulig opgave. Med et Facebook-opslag fik jeg dog alle 100 sæt tekstiler afsat på én time, og det var rørende af få besøg af de udsatte borgere. Flere af dem græd ligefrem af glæde. For mennesker, der kun har penge til at få mad på bordet, er nye sengesæt, viskestykker og håndklæder jo en overvældende gave.

Felex Pedersen, Byråds- og Regionsrådsmedlem, Odsherred Kommune.
 
Fremover skal tekstilerne vaskes af sygehusvaskeriet i Ølsted
For få uger siden kontaktede Felex Pedersen virksomheden Berendsen, der nu har tilbudt, at deres sygehusvaskeri i Ølsted fremover vil vaske de hundredvis af tekstiler om året uden beregning. Og som Felex Pedersen fortæller, åbner det helt nye muligheder for at hjælpe de udsatte:
 
På et sygehusvaskeri bliver tekstiler jo vasket helt rene og bakteriefri, så nu har vi ikke længere problemet med, at vi ikke kan få dem afsat uvaskede. Berendsens hjælp er helt uvurderlig, for den betyder, at vi hurtigere kan få sengesættene ud til flere udsatte. Jeg har allerede aftalt med min kollega Camilla Aff Bredegaard, som er medlem af Regionsrådet i Region Sjælland, at vi skal samarbejde om at få tekstilerne spredt mere ud i regionen. Nu leder vi efter et vognfirma, der kan stå for distributionen – men selvom det er en opstartsfase, har vi armene over hovedet!
 
Et bæredygtigt samarbejde – både for mennesker og miljøet
Ifølge Berendsen Danmarks Regions Direktør, Thomas Gjørup, var det et naturligt valg, at deres sygehusvaskeri i Ølsted skulle påtage sig opgaven med at vaske tekstilerne fremover:
 
Hos Berendsen arbejder vi ud fra en cirkulær forretningsmodel. Vi stræber også efter at forlænge levetiden på de tekstiler, vi udlejer til vores kunder, ved at reparere dem i stedet for at smide dem ud – og når tekstilerne på et tidspunkt ikke længere lever op til standarderne, giver vi dem så vidt muligt til velgørende formål eller genanvendelse. Derfor er det også helt naturligt for os at takke ja til at støtte Felex Pedersens projekt med at sikre, at kollegiernes tekstiler fremover ikke går til spilde, men derimod gør en reel forskel for de udsatte i det danske samfund.
 
Emneord: Berendsen, Felex Pedersen, Region Sjælland, Rådet for Socialt Udsatte, Kollegier, Tekstiler, Tøjvask, Vaskeri, Socialkrisen, Socialkrise, Socialt ansvar, 080818
Berendsen Textil Service A/S på DenOffentlige.dk Berendsen er en del af Elis – en international multiservice-leverandør, der tilbyder løsninger indenfor tekstil-, hygiejne- og facility services. Elis er til stede i Europa og Latinamerika og e...
Aktivitet: Artikler: 18 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også