Foto: Shutterstock

Forbrugerpriserne stiger: Højeste stigning i ni år

Social

10/06/2021 10:53

LTT

Inflationen - kendt som forbrugerpriserne, steg i maj med 1,7 procent sammenlignet med maj sidste år. Det betyder at priserne er steget med 1,7 procent. Det er den højeste stigning i inflationen siden år 2012. Det viser tal fra Danmarks statistik.

Stigningen skal findes i at priserne på tobak, benzin, diesel og husleje er blevet højere. Det seneste år er oliepriserne fordoblet, det gør det dyrere for forbrugere at tanke bilen, og det afspejler sig i forbrugerpriserne. Inflation er et udtryk der bruges om udvikling af priser over tid. Når denne stiger får forbrugerne mindre for de samme penge. 
 

Værst for bilejere og rygere
For de danske borgere betyder den stigende inflation at man skal bruge flere penge, på de præcis samme vare, sammenlignet med sidste år. De der oplever stigning i inflationen mest er dog folk med bil som samtidig ryger, da prisstigningen er mest udtalt her. Cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv forventer at priserne i hele år 2021 vil stige med 1,25 procent end året før. Det skriver TV 2. For en dansk familie med to voksne og to børn vil det betyde 2500 kroner mindre, da pengene er mindre værd. 

Stigningerne er midlertidige
I Danske Bank er de ikke bekymrede for stigningen til TV 2 skriver privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank “Selvom den rekordhøje inflation på papiret virker dramatisk, er der god grund til at tro, at en del af stigningerne er midlertidige – ikke mindst energipriserne, Der kan komme højere priser i 2021, men det er underliggende svært at få øje på noget pres for højere priser. Det ser ud til, at både virksomheder og ansatte har vænnet sig til de lave prisstigninger og indrettet sig efter dem.” 

 

Mest Læste

Annonce