Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nyt forslag: Få 14 kr. mere i timen i et lavlønsjob end på kontanthjælp

Social

17/6/21 12:07

LTT

Der er 125.000 arbejdsløse danskere og samtidig er der mange kommuner, der efterlyser arbejdskraft i ældreplejen.

Kommuner efterlyser arbejdskraft, samtidig med at der er 125.000 arbejdsløse danskere. I Randers kan de ældre se frem til en sommer hvor der ikke bliver gjort rent, kommunen mangler nemlig medarbejdere til de opgaver, men de får ingen ansøgninger. 

14 kroner mere i timen på arbejde
Ekstra Bladet oplyser at en enlig mor med to børn i dag, har en gevinst ved et lavtlønsjob på 4100 kroner i forhold til at være på kontanthjælp. Denne gevinst vil næsten blive halveret med Ydelseskommissionens forslag, nemlig til 2200 kroner om måneden. Det svarer til, at hvis den enlige mor til to, tager et fuldtidsjob, så vil hun modtage cirka 100 kroner mere på en arbejdsdag, end hun vil på kontanthjælp og det vil altså sige 14 kroner mere i timen, end hun ville få på kontanthjælp. Det er et scenarie der kan udspille sig, hvis Ydeleseskommisionens forslag bliver vedtaget, om at fjerne kontanthjælpsloftet. Mads Lundby Hansen, Cepos’ cheføkonom skriver til nationen! at det vil koste beskæftigelsen. Han skriver ydermere at han er bekymret for at højere kontanthjælpsydelser vil betyde, at færre vil tage nogle af de ledige lavtlønsjob, der lige nu er på restauranter, fabrikker og i landbruget.

Mange ledige job
Lige nu er der vækst i jobannoncerne. Der er cirka 40.000 udbudte offentlige jobs. Inden corona brød ud sidste år i marts i Danmark var der kun cirka 27.000 offentlige udbudte jobs. Det skriver Ekstra Bladet. 

Mange ledige stillinger i ældreplejen
Ydelseskommissionen har udarbejdet et nyt forslag til kontanthjælpssystemet. Et af forslagene lyder på, at de vil fjerne kontanthjælpsloftet. Selvom forslaget ikke er gået igennem endnu, er der mange ledige stillinger i ældreplejen, men kommuner beretter om, at de ikke modtager nogle ansøgninger og den tendens bliver kun værre ifølge Mads Lundby. “Når jobgevinsten reduceres så markant, så skyldes det blandt andet at Ydelseskommissionen fjerner kontanthjælpsloftet og indfører et forsørgertillæg til alle forsørgere på 3500 kroner per forælder. Hertil kommer et skattefrit fritidstillæg på 450 kroner per barn.” Mads Lundby skriver videre at den beskedne gevinst der er ved at tage et job i Ydelseskommissionens forslag, kan komme til at virke som en lavindkomstfælde for børnefamilier. 

 

Annonce