Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Over 3 millioner danskere risikerer uventet ekstraregning

Social

17/5/21 8:40

Theis

Snart træder de nye regler i kraft, lyder advarslen.

En ny rundspørge fra Toldstyrelsen viser, at over tre millioner danskere risikerer en ekstraregning, når der træder nye momsregler i kraft den 1. juli 2021. Derfor skruer Toldstyrelsen nu op for vejledningen, fortæller styrelsen i en pressemeddelelse. 

"Fra 1. juli 2021 rammer en ny virkelighed danske forbrugere, der er vant til at købe varer på nettet fra lande som fx USA, Kina eller Storbritannien. Den såkaldte bagatelgrænse på 80 kr. forsvinder, og det betyder, at varer, der er købt uden for EU og har en værdi på under 80 kr., frem over bliver pålagt moms."

Ifølge en ny rundspørge fra YouGov på vegne af Toldstyrelsen er 79 pct. af danskerne, svarende til over tre millioner forbrugere, ikke klar over, at bagatelgrænsen forsvinder, og de risikerer fra 1. juli at få en uventet ekstraregning på deres netkøb. Derfor skruer Toldstyrelsen op for vejledningen med en oplysningskampagne på sociale medier og tv.

'Rigtigt ærgerligt'

Annette Høve Nielsen er funktionsleder i Toldstyrelsen og leder for de toldere, der kontrollerer de tusindvis af pakker, som hver dag lander med fragtfly i Københavns Lufthavn. Hun siger:

"Det er rigtig ærgerligt at stå med en ekstraregning, hvis man tror man har gjort et godt køb. Det vil vi gerne hjælpe forbrugerne med at undgå, og derfor skruer vi nu op for vejledningen. Jeg vil også opfordre til at tjekke hjemmesiden undgåprischok.dk, før man sætter sig foran computeren og gør sit næste netkøb."

Selvom reglerne først træder i kraft den 1. juli 2021, er det allerede nu en god ide at overveje, om man synes, at handlen er moms og et gebyr til transportøren værd. Ifølge rundspørgen spiller usikkerhed om uventede ekstraomkostninger ind, når danskerne shopper på nettet. Dertil kommer, at varerne ifølge Annette Høve Nielsen kan være længe undervejs.

"Vi ved, at der kan gå nogle uger, fra man har bestilt, til man modtager sin pakke, og hvis pakken først ankommer efter 1. juli, skal man betale efter de nye regler," siger hun.

Fakta om de nye regler

Fra 1. juli 2021 bliver det dyrere at købe billige varer uden for EU. EU har nemlig besluttet, at der skal betales moms af alle varer, der bliver købt i lande uden for EU. I dag gælder der en bagatelgrænse, hvor varer under 80 kr. er fritaget for moms, men med de nye momsregler fjernes den.  

Det betyder, at der kommer ekstra udgifter oven i prisen, når du køber billige varer på nettet i lande uden for EU.   

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Havas Danmark. Der er i alt gennemført 750 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 21. - 25. april 2021”

Annonce