Solar Impulse 2 er på vej jorden rundt.

Soldrevet fly er på vej over Stillehavet

Solar Impulse 2-flyet, der flyver på solenergi, har indledt en fem-seks dage lang tur fra Kina til Hawaii.

Det revolutionerende fly Solar Impulse 2 er gået på vingerne i Nanjing i Kina og har sat kursen ud over Stillehavet.

Går alt vel, lander flyet, hvis eneste energikilde kommer fra solen, på Hawaii efter fem dages og fem nætters flyvning, skriver CNN på sin netavis.

Flyet er på vej Jorden rundt, og den del af turen, der nu er indledt, er ifølge det franske nyhedsbureau AFP den mest ambitiøse del af projektet.

Den 62-årige schweiziske pilot Andre Borschberg fik luft under solflyets vinger klokken 02.40 søndag lokal tid i Nanjing i det østlige Kina.

Turen til Hawaii er beregnet til at vare i omkring 130 timer. Flyet skal tilbagelægge 8500 kilometer.

Borschberg, en tidligere jagerpilot, var også pilot, da Solar Impulse 2 indledte sin lange tur Jorden rundt i marts med en flyvning fra Abu Dhabi til Oman.

Ifølge CNN skal Borschberg og den anden pilot, Bertrand Piccard, i løbet af fem måneder flyve Solar Impulse 2 35.000 kilometer kun ved hjælp af energi fra solen.

Inden han gik i luften i Nanjing sagde Borschberg, at der bliver tale om "mit livs flyvning".

Han skal tilbringe den lange tur i et cockpit, der er 3,8 kvadratmeter. Han er ifølge CNN spændt fast til sit sæde, der fungerer som både seng og toilet.

Hvis der ikke er turbulens, kan han aktivere automatpiloten og tage en lur - men kun 20 minutter af gangen.

Begge piloter har inden deres projekt taget kurser i meditation og selvhypnose. Det skal sætte dem i stand til at koncentrere sig i lange perioder, ligesom yoga skal hjælpe dem med at slappe af på den begrænsede plads.

Om bord har Borschberg tilstrækkeligt med mad og drikke til at klare sig i en uge.

Der er desuden en faldskærm og en gummiflåde om bord.

Den anden pilot, Bertrand Piccard, skal senere på missionen flyve det soldrevne fly over Atlanterhavet. 

/ritzau/

Emneord: Solar Impulse, Solceller, Solenergi
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.02.16 Bæredygtighed
  Særligt blæk kan bane vejen for billige plastsolceller

  Innovationsfonden har investeret i et projekt, der har til formål at fremme kommercialiseringen af plastsolceller. Midlet er at udvikle et blæk til fremstilling af solcellens centrale del, som absorberer solens energi.

 • 19.09.14 Velfærd
  Grøn energi i undervisningen i Hillerød

  900 af Hillerøds skoleelever skal i den kommende tid skabe bæredygtig energi i et ”lav-selv-solcelle”-forløb. Formålet er at sætte fokus på energiforbrug.

 • 18.09.14 Bæredygtighed
  Klimaministeren hilser Rigsrevisionens beretning om solceller velkommen

  Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen er glad for, at der er foretaget en grundig undersøgelse af statens støtte til solceller. Ministeren er samtidig tilfreds med de tiltag, som ministeriet har gennemført for at forebygge lignende situationer i fremtiden.

 • 21.03.14 Bæredygtighed
  Grøn omstilling sikrer vores forsyning med energi

  Sidste år brugte vi i Danmark - for første gang i 16 år - mere energi, end vi selv producerede. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik for 2013. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen mener, at det understreger behovet for, at vi omstiller Danmark til et energieffektivt samfund, der kører på vedvarende energi.

 • 30.05.13 Bæredygtighed
  Energiforbruget i kommunens bygninger rasler ned

  Lolland Kommune har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med 3 % om året frem til 2025. Arbejdet går over al forventning, og det er ikke bare godt for miljøet: Det er også godt for kommunekassen. Indtil videre er der opnået årlige driftsbesparelser på 4,6 mio. kr.