Foto: Shutterstock

Sorte orme? - Nu kommer forklaringen på mundbinds-video

En video har de seneste dage skabt megen røre på sociale medier.

En video med små ormer, der kravæer rundt i et blåt engangsmundbind, har i de seneste dage floreret på sociale medier. Videoen, der er blevet delt igen og igen, har vakt undren hos mange og er blevet heftigt debatteret. 

Nu maner Lægemiddelstyrelsen dog eventuelle bekymringer i jorden. Det drejer sig nemlig ikke om orme, fortæller styrelsen i en række opslag på Twitter, hvor de adresserer videoerne. 

"Lægemiddelstyrelsen er blevet gjort opmærksom på, at der på sociale medier florerer billeder og videoer af mundbind og podepinde, som angiveligt skulle indeholde små sorte orme," skriver Lægemiddelstyrelsen på Twitter, inden de tilføjer: 

"Da det ikke lyder som en naturlig bestanddel af denne type produkter, har vi gennemset alt materialet."

Holder øje

Lægemiddelstyrelsen fortæller samtidig, at de har rådført sig med eksperter på området og er kommet frem til en forklaring. Det er ikke orme, der ses i mundbindet, men derimod syntentiske fibre. 

"Vi har også rådført os med eksterne eksperter, og på det foreliggende grundlag er vores vurdering, at der ikke er tale om orme. Pilen peger på et andet fænomen: syntetiske fibre, som tilsyneladende bevæger sig, når de optager fugt fra damp eller ånde. Det er ufarligt," understreger Lægemiddelstyrelsen i et af de tre tweets, som styrelsen har udgivet om sagen. 

Det oplyses desuden, at styrelsen vil holde øje med sagen fremadrettet. 

"Som statslig styrelse følger vi faste procedurer for indberetninger uanset type, og derfor har vi oprettet sager på de pågældende produkter og holder et vågent øje med udviklingen."

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne