Foto: Shutterstock

Statens Serum Institut i dialog om brug af spyttest

Statens Serum Institut udtaler sig nu om ikke-anerkendt spyttest udviklet af dansk virksomhed.

I tirsdags skrev DenOffentlige.dk omkring en dansk virksomhed, Pentabase, som har udviklet en PCR-spyttest, som kan give danskerne hurtigt svar på om de er positive med coronavirus. Den danske virksomheds test er dog ikke blevet anerkendt af Statens Serum Institut, og direktør Ulf Bech Christensen skrev blandt andet til DenOffentlige.dk: 
 
“Spyttesten fra virksomheden Pentabase har en “limit of detection” (LOD) på fem virus kopier, og den er et langt mere sensitivt assay end det der i øjeblikket benyttes af SSI. Derudover tester SSI kun et virusgen til sammenligning med Pentabase, hvor der bliver testet på tre virusgener. 
 
Denne virustest variant kommer dog ikke danskerne til gode. Ulf Bech Christensen skriver yderligere: 
 
“Dette er på trods af, at vi har tilbudt at hjælpe med hurtige PCR-tests frem for antigentests, og at vi har langt hurtigere mutationsanalyser end det offentlige. Det virker lige nu som om, at de (red. SSI) bevidst forsøger at slå alle blomster ned, der ikke vokser i deres egen have. SSI ønsker ikke private udbydere af ”rigtige” tests, da dette kan udstille deres fejl og mangler.
 
SSI reagerer på kritikken
Til DenOffentlige.dk skriver Statens Serum Institut følgende:
 
Hidtil har der kun foreligget uklare og modsatrettede studier af spyt-tests kvaliteter i sensitivitet og specificitet. På den baggrund har Statens Serum Institut ikke anbefalet at spyttest kunne sidestilles med PCR fra næse og svælg.
Nu foreligger der imidlertid nye - om end få - data fra Pentabase.
SSI er i dialog med Pentabase omkring nogle opfølgende spørgsmål, blandt andet en afklaring af metoden for spytopsamlingen.
 
Direktør ikke enig
Til det svarer Ulf Bech Christensen til DenOffentlige.dk: 
 
“Jeg kan kun tilføje, at vi samarbejder med alle myndigheder om at tilvejebringe alt den information de ønsker. Vi ved at vores service og analyse er fra absolut øverste hylde i Danmark og glæder os til at tilbyde løsninger, som fjerner ubehaget ved at pode, og tilbyder sikre svar, som man kan stole på. Selvom vi ikke forstår, hvorfor SSI først syntes at det var nødvendigt at kigge på kvaliteten af de tests der blev benyttet før vi kom med en ny og banebrydende test, er det jo trygt at vide, at de nu foretager en grundig undersøgelse af vores data. Det er rigtigt at vores datasæt sjældent er lige så store som de offentliges, da vi ikke tester helt så mange personer. Men vores data er meget pålidelige, og selv efter lancering af produkter fortsætter vi med at sikre at kvaliteten er helt i top internationalt set”.
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne

 • 23.04.21 Sundhed
  Nyt om corona-passet: Positiv test giver immunitet

  Den 21. april trådte nye coronapasregler i kraft, hvor personer, som tidligere har været smittet, nu er at betragte som immune i 14-180 dage efter en positiv test.