10 vigtige budskaber fra unge vælgere

Politik

02/11/2017 14:01

Nick Allentoft

De færreste unge ved, at der er valg til kommuner og regioner i november. Men når de først får det at vide, er der stor vilje til at være med. Videoer med serien er fjernet fra nettet som følge af Skuespillerforbundets regler og overenskomster.

Kommuner, regioner og kommunalvalg er ret fjerne størrelse for de fleste unge. Men får de chancen for at føle sig som en del af det lokale demokrati, vil de fleste også gerne være med.

Det viser en måling, som TV2 Regionerne har fået lavet som optakt til kampagnen Opstemt. 

Gennem hele 2017 har TV2-Regionerne arbejdet sammen med grupper af unge, der skal stemme for første eller anden gang til et kommunal- og regionsrådsvalg. Megafon (læs undersøgelsen her) har undersøgt den demokratiske bevidsthed i gruppen på landsplan her inden valget, og fra 1. november til valgdagen den 21. november frigives der hver dag et nyt afsnit i en mini-serie om unge og valg. 

 

På baggrund af undersøgelsen kan følgende 10 svar om unge og valg trækkes frem.

1. De færreste ved, at der er valg til kommuner og regioner her i 2017: 1/3 ved det. 2/3 ved det ikke. Hver 5 har ikke engang et bud på hvilket år det kan være.  

2.  Der er håb for lokaldemokratiet: Næsten 70% af de unge vælgere er sikre eller ret sikre på at de vil stemme.  

3. Pligtfølelse og indflydelse trækker: 57% stemmer for at påvirke den førte politik. 51% stemmer af pligt.

4. En stor del har allerede bestemt sig for at blive væk: 21% vil ikke eller nok ikke stemme i november * 43% af dem ville dog stemme, hvis de følte sig bedre informeret om kandidater/ partier  

5. ’Kommunen’, ’Kommunalpolitik’ og det lokale demokrati er ret fjerne størrelser   - 37% siger, at det ikke interesserer dem - 21% siger, de har svært ved at finde kandidater/partier, de er enige med - 16% mener, at kommunalpolitiske spørgsmål ikke vedrører dem. - 42% er dog klar over, at det, der foregår i kommunen, også betyder noget for dem     6. De fleste forbinder kommunerne med gamle og børn   - 88% peger på ældrepleje som en kommunal opgave - 87% peger på folkeskoler og daginstitutioner - 51% tror at kommunerne driver hospitalerne  - 43% tror at kommunerne driver politiet     7. De færreste unge regner med,  at politikerne tænker på dem   - 39% siger, at de tror at politikerne tænker dem ind på et eller andet plan - Kun 12% er helt sikre på det. - 25% er overbeviste om at politikerne er ligeglade med dem     8. Stort set alle unge synes det er vigtigt at værne om demokratiet   - 74% siger meget vigtigt - 90% siger meget vigtigt eller overvejende vigtigt     9. Top tre emner af interesse for unge vælgere:   1. Kriminalitetsbekæmpelse 2. Ungdomsarbejdsløshed og praktikpladser 3. Infrastruktur (veje, cykelstier ..)     10. Unge vælgere får primært deres viden om kommunalvalg fra digitale kilder   - 50% får deres viden gennem de sociale medier - 24% får deres viden fra familien - Kun 7% bliver rustet til valget ved at gå til debatarrangementer    

Videoer med serien er fjernet fra nettet som følge af Skuespillerforbundets regler og overenskomster. 

 

 

Mest Læste

Annonce