Han løber, indtil hans tånegle falder af, for at holde sin psykose på afstand. Han tager ikke sin medicin. Og få uger før han bliver udskrevet i august 2017, svømmer han under en uledsaget udgang, så langt ud ved Risskov Strand, at der må ringes 112.
Sådan står der i 25-årige Jonatan Heide Beckers journal.
Alligevel valgte det psykiatriske hospital i Risskov den 26. august i år at udskrive boligløse Jonatan Heide Becker til gaden.
Han er langt fra den eneste – for det bliver op mod hver tredje patient i Risskov. Det vurderer overlæge Peter Møller Andersen, der selv arbejder på det psykiatriske hospital i Risskov - og er formand for protestpartiet Psykiatrilisten, der stiller op til Regionsvalget i Region Midtjylland.
- Vi udskriver dem til gaden, fordi vi har for få sengepladser, og fordi kommunen ikke har nok ordentlige bosteder. Der er en voldgrav mellem det psykiatriske hospital og Aarhus Kommune, siger Peter Møller Andersen til TV2 ØSTJYLLAND, der søndag bringer en omfattende webdokumentar om Jonatan Heide Beckers død.
Hvorfor Jonatan Heide Becker blev udskrevet til gaden, kan ledende overlæge Merete Bysted fra det psykiatriske hospital i Risskov ikke svare på grundet sin tavshedspligt. Hun mener, at der kun udskrives færdigbehandlede patienter.
Hun kritiserer i stedet Aarhus Kommune for ikke at have nok egnede botilbud stående klar til færdigbehandlede patienter:
-Vi oplever, at Aarhus Kommune ikke lever op til sine forpligtelser. Hvis man er ældre og lider af demens, får man en plads et godt sted i løbet af få dage, men er der tale om en psykisk syg, kan der gå halve år, før man får et bosted og måneder, før man ser sin kommunale bo-støtte i sit hjem. Det er ikke rimeligt, siger Merete Bysted.
Det afviser leder af Center for myndighed i Aarhus Kommune, Ditte Sachse Dupont, der overtager ansvaret for psykisk syge patienter, når de er erklæret færdigbehandlede:
- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Jeg kan bare sige, at vi nogle gange oplever, at vi ikke får besked, før folk er udskrevet. Og ja, vi kunne godt bruge flere pladser, men først og fremmest handler det i mine øjne om, at folk ikke skal udskrives, før de er raske nok, og at vi skal have tid til at finde et egnet tilbud, siger hun.
Der er rift om de psykiatriske sengepladser i Region Midtjylland. I 2016 lå belægningsprocenten helt oppe på 98 procent, mens den i resten af landet lå mellem 86 og 92 procent, viser en rapport fra Danske Regioner.
Samme billede tegner sig på de kommunale tilbud i Aarhus, viser et notat.
Den situation overlader alt for meget ansvar til den psykisk syge selv, mener Knud Kristensen, fmd. landsforeningen SIND, der sammen med TV2 ØSTJYLLAND har læst Jonatan Heide Beckers journal. Her er beskrevet, hvordan personale i mangel af bedre, foreslår ham at tage ud til et buddhistisk center på Helgenæs, hvor han før har haft sin gang. Centret er ikke et botilbud, men nærmere et sted, hvor interesserede tager kurser og mødes for at meditere. Personalet på det psykiatriske hospital går endda så vidt som at kontakte det buddhistiske center, hvor lederen, som TV2ØSTJYLLAND har talt med, blankt afviser at tage ansvar for en netop udskrevet psykisk syg ung mand. Alligevel vælger Jonatan Heide Becker at tage derud – og drukner i havet.
- Det her er på alle tænkelige måder en udskrivning til gaden. De kunne lige så godt udskrive ham til en fodboldklub, siger SIND-formanden til TV2 ØSTJYLLAND.
Men han er ikke i tvivl om, hvorfor psykiatrien vælger at udskrive den unge mand til det buddhistiske center.
- Hvorfor lader man ham falde mellem stolene? Svaret er, at der er andre i kø, der måske endda er farlige eller selvmordstruede, som har brug for hans plads, siger Knud Kristensen.
Se hele web-dokumentaren hos TV2 Østjylland her.