Boom i det økologiske areal

Bæredygtighed

09/10/2015 13:37

Nick Allentoft

124 nye økologiske landmænd har netop søgt tilskud til deres marker. Dermed vokser det økologiske areal med godt 22.000 hektar efter flere års stagnation.

Danske landmænd omlægger i øjeblikket med rekordfart til økologi. Det areal, som landmændene vil lægge om til økologi, er tredoblet i forhold til sidste år.

”Flere og flere danskere vælger at lægge økologi i indkøbsvognen, og det ses nu ude på de danske marker. De mange nye økologiske landmænd betyder, at danskerens voksende øko-appetit bedre kan mættes samtidig med, at der bliver flere varer til den stigende eksport”, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Ansøgningerne er tikket ind i takt med stigende afregningspriserne på økologisk mælk, fremgang i salget af økologisk frugt og grønt og så stor efterspørgsel på økologisk kød, at butikkerne ikke kan fylde hylderne hurtigt nok. Det har givet 124 nye økologiske landmænd.

Omlægningstjek bliver til marker

Den positive udvikling kommer efter, at det økologiske areal faldt en smule i 2014 til i alt 176.000 hektar, bl.a. fordi flere større mælkeproducenter valgte at forlade økologien. Men nu er udviklingen vendt. Og i 2015 er interessen for gratis omlægningstjek eksploderet.

”Landmændene har været lynhurtige til at omstille sig efter markedets krav, der har fået smag for økologi. Væksten i økologien skal være drevet af forbrugernes lyst til økologiske varer – og den skyder i vejret år for år. Men landmændene skal også have nogle rammevilkår, der gør det muligt at levere den efterspurgte økologi. Jeg er derfor i gang med at se på, om der er tiltag, der kan gøre det lettere at være økolog, så økologien får endnu bedre vækstmuligheder”, siger Eva Kjer Hansen.

Fakta

  • NaturErhvervstyrelsen har efter en ekstraordinær ansøgningsrunde for økologisk arealtilskud modtaget ansøgninger for omlægning af 25.000 nye hektar. Efter tjek af krav om samtidig ansøgning af økologiautorisation, forventer NaturErhvervstyrelsen at give tilsagn til i alt ca. 22.000 nye hektar.
  • Ved omlægning til økologi får landmændene et ekstra tilskud på 1.200 per hektar udover basistilskuddet på 870 kroner per hektar.
  • Ved sidste opgørelse 31. maj 2014 blev det økologiske areal opgjort til ca. 176.000 hektar fordelt på 2.557 bedrifter.
  • Antallet af omlægningstjek, som udføres af SEGES og Økologisk Landsforening med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet, er mere end tredoblet fra 2014 til 2015.

Mest Læste

Annonce