Det er hovedbudskabet i en ny analyse om grønne offentlige indkøb, som CONCITO har offentliggjort. Charlotte Fischer, chef for CONCITO Bæredygtigt Erhverv og forfatter til analysen, mener, at Danmark har brug for noget styring, når det handler om at drive grønne offentlige indkøb.
OPS - Få overblik her
”Danmark mangler ambition i sine offentlige indkøb. Vi skal i langt større omfang se grønne offentlige indkøb som en god forretning for Danmark. Lige nu skader vi klimaet og miljøet og spilder penge, fordi vi alt for ofte kun køber ind kortsigtet efter anskaffelsespris – og ikke totaløkonomi. Vi glipper muligheden for at bygge et stærkt dansk hjemmemarked for grønne løsninger op – og dermed skabe grundlaget for et bedre klima, innovation og flere eksportsuccesser”, siger Charlotte Fischer.
CONCITOs beregninger viser, at den samlede udledning af drivhusgasser fra offentlige indkøb i Danmark i hele værdikæden er ca. 20 mio. tons CO2e per år, svarende til 4 tons per indbygger. Blot et krav om en 10 pct. reduktion af udledningen fra de offentlige grønne indkøb vil spare 2 mio. tons CO2e per år. Det svarer til at fjerne ca. 650.000 biler fra vejene eller godt en fjerdedel af den danske bilpark. Klimapotentialet er derfor stort – og kan nås relativt let.
CONCITO giver i analysen en række anbefalinger til, hvordan Danmark bedre udnytter det grønne potentiale i offentlige indkøb, herunder:
⦁ Danmark skal sætte skarpere fokus på de tunge sektorer med stor betydning for klima og miljø, nemlig fødevarer, bygge/anlæg og transport.
⦁ Danmark skal have et stærkt maskinrum med klare mål for grønne indkøb med fast monitorering – og vi skal i øget omfang udvikle og anvende redskaber og standarder, der kan gøre det lettere at købe grønt ind.
⦁ Danmark skal sikre mere innovation med nyt nationalt mål, der skal stimulere brug af funktionskrav, markedsdialog og de nye innovationspartnerskaber, som udbudsloven åbner for. ⦁ Danmark skal mere konsekvent bruge total- og livscyklusomkostninger, hvor det giver såvel grøn som sort bundlinje. ⦁ Danmark skal sikre en stærkere regulering og mere viden om fremdrift og effekt af grønne indkøb på klima og miljø. Notatet om ”Grønne offentlige indkøb” er det tredje i en serie af klimabriefs, som vurderer potentialet i en række lovende klimaløsninger fra ind- og udland og kommer med anbefalinger til mulige tiltag på området. Serien er støttet af VILLUM FONDEN.