"Omtrent en gang om ugen hører jeg fra af en eller anden kinesisk virksomhed, der kunne tænke sig at samarbejde med danske studerende, der har været af sted," fortæller Steffen Helledie, ansat ved den danske del af Sino-Danish Center.

Dansk-kinesisk universitet laver uddannelser i verdensklasse

Politik

16/03/2015 13:34

Mikkel Sarka

Der er rift om danske studerende, der tager en uddannelse i Kina. Et nyt dansk-kinesisk universitet i Beijing - Sino-Danish Center - har uddannet 50 danske studerende siden sidste sommer. Det fortæller DR Østjylland.

En af de danskere, som har studeret i Kina, og som i dag er ansat på den danske del af Sino-Danish Center, er Steffen Helledie.

- Kina byder på mange udfordringer og muligheder for Danmark. For eksempel så lever ca. 700 millioner kinesere med forurenet drikkevand, og i Danmark er vi nogle af de bedste i verden til at håndtere den slags problemer. Så derfor har vi på vores universitet naturligvis en vand- og miljøuddannelse derude, siger han.

Han mener, at det netop er den slags kobling, som kendetegner universitetsarbejdet mellem Kina og Danmark.

- Vi kigger på, hvor vi forskningsmæssigt er rigtig gode i Danmark, og hvor kineserne har nogle styrker, som vi kan kombinere. På den måde skaber vi nogle uddannelser i verdensklasse, siger han.

Omkring 10-15 stykker af dem, der er blevet kandidater, har siden skaffet sig arbejde i Kina, fortæller lederen af den danske afdeling, Lauritz Holm-Nielsen fra Aarhus.

Han afviser, at Danmark dermed går glip af deres kompetencer.

- Det gør vi overhovedet ikke. Tværtimod så er værdien af kinesernes kendskab til studerende og lærere fra danske universiteter så værdifuld, at det slet ikke kan gøres op i penge, mener han.

Steffen Helledie oplever ofte, at universitetet bliver kontaktet af virksomheder fra Riget i Midten.

- Omtrent en gang om ugen hører jeg fra af en eller anden kinesisk virksomhed, der kunne tænke sig at samarbejde med danske studerende, der har været af sted. Det er nemlig meget vigtigt for de kinesiske firmaer at komme til Europa, og Danmark er et godt springbræt videre til resten af Europa, siger han.

Mest Læste

Annonce