Demokratikrise: Politikere udebliver fra møder med borgerne

Politik

24/10/2017 21:17

Nick Allentoft

Kun ét folketingsmedlem dukkede op, da foreninger kom til Christiansborg for at tale deres sag. Generelt falder fremmødet.

Folketingsmedlemmer møder sjældnere op, når borgere og foreninger kommer til Christiansborg for at påvirke politikerne. Det fremgår ifølge Morgenavisen Jyllands-Posen onsdag af et notat fra Folketinget, der har opgjort deltagelsen ved de såkaldte deputationer, hvor enhver kan bede om foretræde for et folketingsudvalg i 15 minutter for at fremlægge et forslag eller lufte en bekymring. 

Notatet viser, at syv folketingsmedlemmer i gennemsnit mødte op til 264 deputationer i det seneste folketingsår. Det er færre end året forinden, hvor otte politikere i snit dukkede op i de udvalg, der typisk har 29 medlemmer. Ved hver tiende deputation sad der kun et, to, tre eller fire medlemmer i det seneste år.
Det er skuffende, mener Henriette Berthelsen, formand for den grønlandske menighed i Danmark. Hun tog i maj med sin bestyrelse til møde med Folketingets Kirkeudvalg for at påpege behovet for flere grønlandske præster. Da de kom frem, sad kun ét folketingsmedlem i lokalet.
»Nogle var rejst fra Falster, nogle var rejst fra Aarhus. Så sad der bare en, som ikke rigtig kunne sige noget. Det var en skandale,« siger Henriette Berthelsen.
Steffen Ravn Jørgensen kom samme dag som formand for det mellemkirkelige udvalg i Helsingør og blev også mødt af én politiker.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), ærgrer sig over det lave fremmøde, som ifølge hende øger politikerleden. Løsningen er bl.a., at medlemmerne skal mødes mere med vælgerne, når de alligevel er på ture rundt i landet.
Peter Juel Jensen (V), formand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, mener, at borgere skal sænke forventningerne og højst regne med at møde en politiker fra hvert parti, selv om udvalget har 29 medlemmer. Særligt små partier er udfordret, når et medlem sidder i otte forskellige udvalg, og møderne ligger oven i hinanden.

Mest Læste

Annonce