Dommer skyder tilbage i sag om nødløgn

Ledelse

14/11/14 3:09

Nick Allentoft

Den historiske tillidskrise mellem politikerstanden og det juridiske embedsmandssystem udbygges nu yderligere.

I et debatindlæg i dagens Politiken langer pensioneret højesteretsdommer Per Sørensen ud efter den »helt unuancerede forståelse eller snarere den misforståelse« af hans omdiskuterede beretning fra foråret, der frikendte to af Justitsministeriet topjurister i forbindelse med sagen om en nødløgn for, at et planlagt besøg for Retsudvalget på Christiania blev aflyst.

En lang række retspolitikere fra samtlige partier i Folketinget, herunder justitsminister Mette Frederiksen (S) og hendes forgænger Karen Hækkerup (S), har siden offentliggørelsen af beretningen skudt med skarpt mod blåstemplingen af den såkaldte ’nødløgn’. 

Men politikerne har misforstået sagens sammenhæng, og det kunne »have været undgået ved en omhyggelig læsning af hele forhørsledelsens begrundelse for resultatet«, skriver Per Sørensen, der i sit indlæg i Politiken omtaler navngivne retspolitikere.

Per Sørensen argumenterer for, at der tilbage i februar 2012 var helt særlige argumenter for, at Justitsministeriets to topjurister medvirkede til at fabrikere en nødløgn om årsagen til aflysningen af et planlagt besøg fra Retsudvalget på Christiania. Den reelle begrundelse, sikkerhedsrisikoen, kunne ikke gives på grund af tavshedspligt. Men Per Sørensen afviser politikerstandens påstand om, at der kan gå inflation i nødløgnsbegrebet.

»Embedsmænd må ikke lyve eller medvirke til, at en minister lyver over for Folketinget, og må heller ikke give vildledende oplysninger til Folketinget. Der må dog i sagens natur være en grænse for sandhedspligten. En embedsmand (eller minister) må ikke røbe oplysninger, hvis det sker i strid med reglerne om tavshedspligt«, skriver han og tilføjer: »Den situation, der forelå i Christianiasagen, var så ekstraordinær, at den med stor sandsynlighed ikke, eller i hvert fald kun yderst sjældent, kan forventes at opstå igen«.

Det beroliger dog ikke Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, der ligesom andre ordførere, som Politiken har talt med, undrer sig over Per Sørensens behov for at skrive »en pixiudgave« af beretningen.

»Problemet er, at sandhedspligten ikke længere er undtagelsesfri. Når man siger, at der i helt særlige og ekstraordinære situationer kan blive brugt nødløgne, så vil det også betyde, at det kan ske i andre tilfælde, som er helt særlige og ekstraordinære. Når sandhedspligten ikke er undtagelsesfri, får man en mistillid mellem Folketinget som institution og embedsværket«, siger Pernille Skipper til Politiken.

Per Sørensen fastholder dog sin kritik:

»Politikerne ser sådan på beretningen, at der er åbnet for en ladeport af løgne. Det er en fuldstændig misforståelse. Jeg og forhørsledelsen er helt enige i, at nej, selvfølgelig må man ikke lyve. Og det siges også krystalklart i beretningen«, siger Per Sørensen til Politiken.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.