Odense Kommune mangler akut 10-12 socialrådgivere og bliver nødt til at bruge fem millioner kroner på at hyre socialrådgivere udefra blot for at få bund i antallet af sager, der ligger urørte på kommunens bord.
Vikarerne er næsten dobbelt så dyre, som hvis kommunen kunne ansætte nogen selv.
Men indtil videre har det været stort set umuligt at skaffe socialrådgivere til afdelingen i Odense, og de, der kommer, rejser hurtigt igen. Dertil kommer, at en stribe socialrådgivere er sygemeldt med stress.
- Når vi nu hyrer vikarer udefra, så er det for at få situationen stabiliseret. Ellers skulle de sager, der ikke bliver løst, fordeles på dem, vi har. Og så frygter jeg at sidde og vente på, at nye sygemeldinger tikker ind, siger den konstituerede direktør, Poul Anthoniussen.
Han får opbakning fra politikerne, der har nikket ja til at forsøge at finde fem millioner kroner til socialrådgivervikarer. Penge, der skal tages fra andre indsatser til børn og unge.
- Det er nødvendigt en gang for alle at få styr på sagsbehandlingen blandt andet for at sikre, at der ikke ligger en Tøndersag i stakken af ubehandlede sager, siger Bo Liebergren (V).
De store problemer med at skaffe socialrådgivere skyldes ifølge den konstituerede direktør dels, at socialrådgiverne i Odense gennem lang tid har haft rigtig mange sager, mens andre kommuner bevidst går den modsatte vej og sørger for færre sager til hver socialrådgiver.
Dertil kommer, at sommerens sag, hvor tre chefer blev fyret for et forsøg på at lave ulovlige besparelser på udsatte børn og unge, har givet kommunen et dårligt omdømme.
- Der er ingen tvivl om, at vi for tiden har nogle omdømmevanskeligheder. Når man er på forsiden af avisen i efterhånden nogle måneder, fremstår man ikke ligefrem som en attraktiv arbejdsplads, siger Poul Anthoniussen.
I første omgang er de eksterne vikarer hyret ind fra to bureauer i en periode på et halvt år. Håbet er, at det er nok til at skabe ro på området.