Fagboss til Ankestyrelsen: I misbruger ressourceforløbene

Ledelse

23/11/2015 22:12

Nick Allentoft

Ankestyrelsen tvinger kommunerne til at bruge ressourceforløb på fuldstændig uhensigtsmæssig vis, siger LO-næstformand Ejner K. Holst til Avisen.dk.

Han frygter, hvilke konsekvenser den ihærdige brug af ressourceforløb får fremover.

- Ressourceforløbene bliver misbrugt. Og det er Ankestyrelsen, der er skurken, siger han til Avisen.dk.

Hvis Ankestyrelsen forsætter sin nuværende praksis, risikerer man helt at ødelægge et godt redskab, påpeger han.

Læs også: Ankestyrelsen lader massivt svigt passere

Ressourceforløbene er nemlig som udgangspunkt glimrende, men man skal ikke pludselig forsøge at reparerer alt med det samme værktøj, pointerer Ejner K. Holst.

- Fordi man har fået en ny svensknøgle, er det ikke sikkert, den kan slå søm i, siger han.

Den opsigtsvækkende kritik fra næstformanden kommer blandt andet i kølvandet på, at flere politiske partier i Aalborg Kommune for nyligt råbte op om, at ressourceforløb er skadelige.

Nødråbet fra Danmarks fjerde største by er bestemt ikke grebet ud af ingenting, mener Ejner K. Holst.

- Det er tydeligt at se på den reaktion, der kommer fra Aalborg, at Ankestyrelsen forsøger at presse kommunen til at bruge ressourceforløbene til alting. Det er ikke acceptabelt, siger han.

Ankestyrelsens hårde stil, hvor det bliver stadigt sværere at få en førtidspension, har sine omkostninger, mener han.

- Det koster samfundet at sende folk ud i nogle afprøvninger eller tilbud, som helt åbenlyst er spild, fordi man kan se, det ingen mening giver, siger Ejner K. Holst.

Derudover mener Ejner K. Holst også, det er grotesk, når en hel række mennesker skal sætte sig ind i en enkelt sagsmappe.

Samtidig understreger han dog, at det ikke nødvendigvis vil være en billigere løsning at undlade at sende nogle borgere i ressourceforløb. Men det handler om, at opføre sig ordentligt og anstændigt, forklarer han.

De mest økonomiske afgørelser, er ikke altid de bedste, pointer han.

- Man er nødt til at sende folk på en førtidspension, hvis det er den eneste udvej. Det koster penge at drive et samfund, siger Ejner K. Holst.

Man udsætter syge borgere for et unødvendigt pres ved at sætte dem i ressourceforløb, de ikke kan klare, ifølge Ejner K. Holst.

- Ingen bliver rask af et ressourceforløb, hvis man er i en situation, hvor det er åbenlyst, at man ikke kan flyttes, siger han.

Avisen.dk har i den seneste tid fortalt om to læger, der kritiserer jobcentrene for ikke at lytte til dem, når de skal vurdere, om deres patienter skal i ressourceforløb eller ej.

Ankestyrelsen har ikke ønsket at kommentere kritikken.

Mest Læste

Annonce