Flere kommuner vil øremærke lockout-besparelser

Velfærd

26/03/2018 10:00

Freja Eriksen

Flere kommuner har givet håndslag på at sende eventuelle lockout-besparelser retur til de områder, pengene var tiltænkt.

Hvis en omfattende lockout bliver til virkelighed, sparer kommunen lønkroner til de lærere, pædagoger, SOSU-assistenter osv., som er blevet sendt hjem.

De penge skal ikke ryge ned i den store kommunekasse, men i stedet øremærkes til præcis de områder, de var oprindeligt var tiltænkt.

Det mener byrådene i både København, Tårnby, Gladsaxe og Albertslund, viser en rundringning, som DR P4 København har lavet.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Albertslund var den første kommune i landet til at lave en aftale for, hvad pengene skulle gå til.

- Vi vil helst ikke have at pengene går til at lappe huller i vejene. Det må vi finde penge til i andre af kommunens budgetter. Det skal SOSU-assistentens penge ikke gå til, siger Vivi Nør Jacobsen, der sidder i kommunalbestyrelsen for SF i Albertslund til DR P4 København.

Det er dog ikke alle steder, man vil øremærke besparelserne fra den eventuelle lockout.

I Hvidovre og Frederikssund kommune havde man også forslaget oppe at vende, men her blev det nedstemt.

Venstre i Hvidovre mener ikke, at det er kommunens opgave at blande sig i konflikten mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Vi mener, det er en vigtig del af den danske model, at man lader arbejdsmarkedets parter forhandle løn og vilkår, siger Charlotte Munch, der er byrådsmedlem for Venstre til DR P4 København.

Samme holdning har Venstre i Frederikssund, som også stemte imod forslaget, der dermed ikke blev til noget.

- Vi er nødt til at have en manøvremulighed i forhold til at sikre, at nogle eventuelle sparede lønomkostninger fra ét område, kan komme i spil det rigtige sted, altså der, hvor de gør bedst gavn, siger Jørgen Bech, der er gruppeformand for Venstre i Frederikssund Kommune til DR P4 København.

Det betyder, at pengene, der eventuelt bliver sparet, skal fordeles via økonomiudvalget – og altså kan bruges på andre områder, end der hvor pengene er sparet.

I Frederiksberg, Egedal, Lyngby og Lejre er spørgsmålet sparket til hjørne af forskellige årsager. Det betyder, at der først bliver taget stilling til, hvad pengene skal bruges til, når lockouten er tættere på at blive til virkelighed.

Der er varslet lockout fra d. 10. april.

Læs historien på DR.dk

 

Mest Læste

Annonce