(Dette er en citat-historie, som Avisen.dk har forfattet).
Det kan gå hårdt ud over arbejdsglæden hos de ansatte, når offentlige velfærdsområder udliciteres til private firmaer.
Så hårdt, at der blandt de privatansatte FOA-medlemmer på plejecentre nu er 59 procent, som overvejer at søge væk fra deres arbejdsplads. Altså seks ud af ti ansatte, der er på vej væk. Det skriver Avisen.dk.
Til sammenligning er det 33 procent, godt hver tredje, hos offentligt ansatte FOA-medlemmer på plejecentre.
OPS - Få overblik her
Det fremgår af en undersøgelse, som forbundet FOA har foretaget af arbejdsmiljøet blandt 710 privatansatte medlemmer. Svarene er holdt op mod resultaterne af tilsvarende undersøgelse blandt offentligt ansatte FOA-medlemmer.
Dennis Kristensen, formand for FOA, ser tallene som en konsekvens af, at der er private firmaer, som for at få en fod indenfor på markedet, har tilbudt sig til spareivrige kommuner med så billige tilbud, at det er gået ud over ydelser og arbejdsforhold for ansatte. Og i alt for mange tilfælde alligevel er endt med en konkurs.
- Vi har medlemmer, som nu er ude i deres tredje eller fjerde konkurs, og det er noget, der skaber utryghed, siger han til Avisen.dk.
På alle de områder, der er målt på, er de privatansatte FOA-medlemmer hårdere presset end de offentlige. En større andel af de offentligt ansatte (76 procent) oplever et generelt godt arbejdsmiljø end af privatansatte (68 procent). Og flere offentlige (87 procent) end private (82 procent) oplever en glæde ved at gå på arbejde hver dag.
Sammenligninger af stressniveau, sygefravær, forhold til kolleger og støtte fra kolleger og ledelse falder også ud til det offentliges fordel.
85 procent af de privatansatte FOA-medlemmer har oplevet nedskæringer på deres arbejdsplads det seneste år. De vurderer deres arbejdsmiljø markant dårligere og oplever i langt mindre grad at kunne yde en god kvalitet i deres arbejde end dem, der ikke har oplevet nedskæringer.
De særligt belastede arbejdsvilkår for privatansatte medlemmer bekymrer især Dennis Kristensen, fordi flere og flere opgaver bliver flyttet væk fra ansatte i kommunerne og over på private hænder.
- Jeg synes, politikerne er nogle tøsedrenge. I stedet for selv at gå ud og forringe vilkårene tørrer de opgaven af på private og lukker øjnene for, at det kan gå ud over brugerne og de ansatte. Bare de får det billigere, siger han til Avisen.dk.
Professor og velfærdsforsker på Roskilde Universitet Bent Greve mener ikke, der er nogen tvivl om at ansatte, der bliver udliciteret, får dårligere arbejdsvilkår.
- Der er også store dele af den offentlige sektor, hvor folk synes, det går stærkt og der er stress på. Men når kommunerne udliciterer, presser de nogle gange prisen så langt ned, at det må føre til besparelser og gå ud over medarbejderne, siger han til Avisen.dk.
I Dansk Erhverv, som repræsenterer mange af de virksomheder, der i dag løser opgaver for kommunerne inden for blandt andet ældrepleje, mener markedschef Jakob Scharff imidlertid ikke, at tallene er så slemme.
- 8 ud af 10 privatansatte FOA-medlemmer er glade for at gå på arbejde hver dag. Og jeg synes også, det er positivt, at knap 7 ud af 10 synes, at arbejdsmiljøet er godt. Men når det er sagt, tager vi det meget seriøst, at der er den forskel mellem offentligt og privat ansatte på området, og at så mange medarbejdere i de private virksomheder overvejer at søge væk. Det gør mig nysgerrig efter at vide, hvad der ligger bag, siger han til Avisen.dk.
En af forklaringer har han dog allerede:
- Der har været en række af uheldige konkurser inden for ældrepleje. De har fyldt meget i medierne, selv om de i virkelighedens verden har fyldt relativt lidt. Men vi som organisation vil gøre alt for at undgå fremtidige konkurser, så vi ikke i fremtiden kommer til at stå i situationer, som vi har set for mange af, siger markedschefen.