Formand om fyringer i Region Sjælland: Kan ikke komme bag på nogen

Politik

31/10/18 8:01

Nick Allentoft

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) undrer sig over borgerlig kritik af sygehusfyringer og afviser politisk indblanding.

Sjælland: Regionsrådsformand Heino Knudsen kommer ikke til at bede sygehusene om et nyt forslag til en spareplan, der ser meget anderledes ud, end de spareplaner, der ligger på bordet nu. 

Dermed afviser Heino Knudsen også Venstre, De Konservative og De Radikales krav om, at afvise sygehusenes spareplaner, der lægger op til at nedlægge cirka 600 stillinger på sygehusene i den kommende tid. Ifølge de tre partier strider sygehusfyringerne mod intentionerne i budgettet for 2019, politikerne har vedtaget. Her lægges der op til at friholde de hårdt pressede medicinske afdelinger og psykiatrien, ligesom kernefunktionerne på sygehusene så vidt muligt skal friholdes. 

Regionerne har deres egen sektion

Regionerne spiller en central rolle for hele sundhedsområdet. Derfor samler vi alle historier om og fra regionerne og sundhedsområdet på en selvstændig sektion lige her.

Ifølge Heino Knudsen lægger nedskæringerne dog i videst muligt omfang også op til at friholde netop de medicinske afdelinger og psykiatrien. 

- I de planer, vi har fået forelagt, vil de medicinske afdelinger blive ramt mindst muligt af stillingsnedlæggelser, og i psykiatrien er det kun i ledelsen, at der sker reduktioner, siger Heino Knudsen. 

Han undrer sig over, at de tre partier kommer med kritik af spareplanerne nu og ikke tidligere, når de har været på politikernes bord: 

- Der er jo ingen, der ønsker at skulle fyre en eneste medarbejder på sygehusene. Men det kan ikke overraske nogen, at når vi politikere vedtager at spare én procent på budgetterne næste år, og sygehusene samtidig har et underskud på 125 millioner kroner i år, at det må give personalereduktioner. 

Lønomkostninger er den absolut største post på sygehusenes budgetter, siger Heino Knudsen, der understreger, at han er åben over for alternative forslag til besparelser. 

Han afviser dog, at VKR’s ønske om, politikerne skulle inddrages tættere i de konkrete spareplaner, herunder hvor mange der skal fyres. Et ønske som SF deler: 

- Alle partier, undtagen Enhedslisten, har været med til at vedtage en politik, hvor sygehusenes ledelser får så meget ansvar over deres budgetter som muligt. Det er dem, der arbejder ude i marken og ved, hvordan det her bedst effektueres. Havde de (VKR og SF, red.) forventet, at vi skulle sidde med og pege på, hvem der skulle fyres og ikke fyres ude på sygehusene?, spørger formanden retorisk. 

Han giver heller ikke meget for, at VKR ville hente en del besparelser hjem ved at tage hul på en bufferpulje i næste års budget på 80 millioner kroner: 

- Hvis nogle partier ønsker at genåbne budgettet, må de indkalde os andre. Men at tage penge fra bufferpuljen er som at tisse i bukserne. Bufferpuljen i år er på 50 millioner, og den har vist sig at være helt utilstrækkelig, siger Heino Knudsen.