Indsats mod social dumping giver 445 millioner til SKAT

Velfærd

23/08/2016 12:04

Nick Allentoft

Det er en særdeles god forretning for statskassen at bekæmpe social dumping. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, som Fagbladet 3F har søgt aktindsigt i.

I et internt notat fra SKAT, Arbejdstilsynet og politiet til Beskæftigelsesministeriet fremgår det, at SKAT således har skrabet tæt på en halv milliard kroner sammen over de seneste fire år i en særlig indsats mod social dumping.

Pengene er kommet fra kontroller af især udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, for at sikre, at de betaler den skat og moms, de skal. Ofte er det ikke tilfældet.

Af de 7.700 kontroller, som SKAT har foretaget over fire år, har de således foretaget reguleringer for 445 millioner kroner på udenlandske selskaber og medarbejdere.

Heraf er langt størstedelen af pengene gået direkte i statskassen, vurderer professor Bent Greve fra RUC.

- Mit umiddelbare bud vil være, at staten mindst har fået skatteværdien af beløbet samlet ind i ekstra skatter. Så det svarer til et sted mellem 260 og 330 millioner kroner i ekstra statskassen.

Selv om 445 millioner kroner lyder af meget, så dækker tallet ikke de reelle indtægter for statskassen af SKATs øgede kontroller.

En forhøjelse af skatten for et udenlandsk firma er nemlig noget, der følger firmaet indtil deres entreprise her i landet er overstået. Og der kan gå op til flere år, hvor firmaet altså betaler tilsvarende mere i skat hver eneste måned, forklarer Torben Bagge, der er advokat og skatteekspert i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

- På den måde bliver den samlede regulering af skatten langt større end de beløb, som SKAT fremlægger i rapporten, fordi man må gå ud fra, at firmaerne og de ansatte retter ind og betaler den nye forhøjede skattesats indtil deres arbejde er færdigt, siger han.

Hos 3F glæder man sig over, at myndighedernes samlede indsats mod social dumping har været så stor en succes i de seneste fire år.

Her hæfter forbundssekretær Søren Heisel sig ved, at der tydeligvis er behov for en ekstra indsats mod social dumping i Danmark.

- Selv om mange firmaer derude overholder reglerne, så er der stadig mange brodne kar imellem, der ikke bare konkurrerer på ulige vilkår med de lovlydige firmaer, siger Søren Heisel.

Mest Læste

Annonce