KL brugte formue på årets Folkemøde: Nu har juridisk chef sagt op

Ledelse

21/11/2016 10:54

Nick Allentoft

Sjusk og regelbrud i den KL-afdeling, som kontrollerer om kommunerne følger reglerne. Det afslører MetroXpress, og nu er kontorchef i KL stoppet med øjeblikkelig virkning.

Der var rigeligt med plads at brede sig på, da KL’s øverste jurist, kontorchef Karsten Thystrup, og to medarbejdere skulle til tre dages Folkemøde på Bornholm i sommer. Her havde Thystrups sekretær bestilt hele tre sekspersoners sommerhuse ved siden af hinanden i Aarkirkeby.

Pris: 30.564 kroner.

Det viser en aktindsigt, metroxpress har fået.

Den høje pris skyldes blandt andet, at to af sommerhusene blev lejet i 14 dage, mens det tredje blev lejet i 10 dage.

Og det på trods af at en af medarbejderne, souschef Steen Ballegaard, ifølge bilagene kun skulle overnatte en enkelt nat i Aakirkeby.

»Det er korrekt, at jeg kun skulle kun være der fra torsdag til fredag. Jeg aflyste dog kort inden af private årsager,« siger han til metroxpress.

KL’s kommunikationschef, Ida Thuesen, hævder, at huset derfor slet ikke blev brugt.

»Det stod tomt. Vi er fortsat i gang med at se nærmere på lejen af husene og kan ikke kommentere nu,« lyder det.

Den anden medarbejder havde kun to overnatninger, men man måtte booke i to uger, idet der var tale om to forskellige udlejningsuger, lyder forklaringen ifølge metroxpress.

Chefen, Karsten Thystrup, valgte at blive på Bornholm til mandag, altså dagen efter at folkemødet sluttede.

Ifølge hans bilag modtog han her både diæter og fik betalt småfornødenheder som for eksempel catering på færgen, hvilket KL erkender er klart i strid med reglerne.

»Dette beror på en fejl, idet der ikke udbetales diæter i sådanne situationer. Vi er i færd med at følge op på, om småfornødenhederne er modregnet i diæterne,« siger Ida Thuesen til metroxpress.

KL brugte i øvrigt samlet set 837.094 skattekroner på at sende i alt 65 mand til Bornholm. Heraf var de 45 embedsmænd.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Karsten Thystrup selv eller KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, trods gentagne henvendelser.

Karsten Thystrups juridiske kontor er blandt inde over, når kommunalchefer bryder de selvsamme regler, som altså nu er brudt. Derudover fungerer han som dommer i Arbejdsretten og sidder i Politiklagerådet.

Efter metroxpress’ graven i Karsten Thystrups bilag valgte han fredag at sige op med øjeblikkelig virkning.

Både KL’s udbetaling af diæter og brug af skattekroner til sommerhuse undrer professor i ansættelsesret ved Aarhus Universitet Ole Hasselbalch.

»Der kan selvfølgelig ske fejl, men hvis det viser sig, han har hævet penge, han ikke skulle have, kan der både være noget strafferetligt og ansættelsesretligt at komme efter. Og vedrørende sommerhusene, så lyder det fuldstændig ejendommeligt og meget mystisk, at man bestiller et sekspersoners sommerhus til en mand,« siger han og understreger, at selv om KL er at regne for en privat organisation rent juridsk, skal den efterleve samme forvaltningsretlige regler som offentlige foreninger.

Ifølge lektor i forvaltningsret Sten Bønsing har KL en temmelig skidt sag i forhold til at leje et sommerhus i 14 dage, når man skal bruge en enkelt overnatning:

»Det må man ikke rent forvaltningsretligt. Man skal behandle skattepengene økonimisk mest forsvarligt, og man skal være sparsommelig. Det lyder meget voldsomt, og jeg er ret ret sikker på, at det overskrider grænserne for økonmiske forsvarlig forvaltning,« siger han til metroxpress.

Ifølge korrespondancen med udlejningsfirmaet kunne KL godt have nøjedes med at leje sommerhuset til den ene overnatning i én uge.

Mest Læste

Annonce