Gastronomilandskampe, eksportfremstød og fødevareevents er boldbanen, det danske kokkelandshold til dagligt spiller på. Her er de med til at markere Danmark internationalt som en gastronomisk førende nation.
Og nu får det danske landshold penge til at fortsætte kampen for dansk gastronomi, når miljø- og fødevareministeren fordobler Kokkelandsholdets budget på forslag til finanslov for 2017.
I alt afsættes der årligt 0,5 mio. kroner yderligere i perioden 2017-2020, og ud over de nye midler er der allerede afsat 0,5 mio. kroner årligt til Kokkelandsholdet i 2017-2019.
- Jeg ønsker at bruge det danske kokkelandshold endnu mere aktivt i promoveringen af de danske styrkepositioner inden for gastronomi. Jeg har netop afholdt et internationalt fødevaretopmøde, og hvis der var noget, det viste, så var det en efterspørgsel på engagement og udvikling i relation til kokkefaget. Det er Kokkelandsholdet mestre i at sprede. Derfor tilfører regeringen Kokkelandsholdet flere penge, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Kokkelandsholdet har senest stået for den officielle åbningsmiddag i forbindelse med Fødevaretopmødet den 25. august 2016.
Nordlig gastronomi
Fantastiske restauranter er ikke noget, der kun hører hovedstaden og de største byer til. Ved uddelingen af Michelinstjernerne i februar var der stjerner til Kadeau på Bornholm og til Henne Kirkeby Kro i Vestjylland.
Derfor bliver der afsat 100.000 kroner i 2017 til at støtte etableringen af Netværket Gastro North, som skal vække internationale gourmetguides’ interesse for nordjysk gastronomi og fødevareproducenter.
- Vi har jomfruhummere, muslinger og dygtige fødevareproducenter i Nordjylland, og vi har en lang række restauranter, som kan konkurrere med de bedste i Danmark. Det skal vi have åbnet omverdens øjne for, og det er selve opgaven for det nye netværk Gastro North, siger Esben Lunde Larsen.