Et fald over gulvtæppet i stuen kan føre til et alvorligt brud på hoften, men med en nødkaldsalarm er hjælpen kun et tryk væk.
Den hjælp er flere ældre nu nødsaget til at købe sig til i Aabenraa Kommune. Byrådet har netop besluttet, at færre skal have en nødkaldsalarm af kommunen i fremtiden. Det skriver DR Syd.
Nødkaldsalarmen er et simpelt apparat til at tilkalde hjælp, hvis den ældre for eksempel falder eller bliver dårlig.
I Aabenraa lyder et af argumenterne for, at færre skal have en alarm, at hvis de ældre kan betjene en mobiltelefon, så kan de selv ringe efter hjælp til eksempelvis ambulancen.
Povl Kylling Petersen, formand for social- og sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune (S), forklarer til DR Syd:
- Sammenlignet med andre kommuner har vi rigtig mange borgere, der har fået uddelt en nødkaldsalarm. Så af økonomiske grunde var vi simpelthen nødt til at spidse den lidt til.
Hos Ældresagen oplever man, at det er en generel tendens, at landets kommuner visiterer færre borgere til nødkaldsalarmer. Det får flere ældre til at købe sig til et abonnement på en nødkaldsalarm, og det er dybt problematisk, mener Olav Feldbo, chefkonsulent i Ældresagen.
- Det er urimeligt, at blot fordi man er svækket og ikke har råd, så skal man stå i en utryg situation. Det skaber et A og B hold. Dem, der har råd, må tage pengepungen frem og købe sig til tryghed, men det er jo ikke alle, der har råd til det, siger han til DR Syd.
Ældresagen mener ikke, at en mobiltelefon kan erstatte en nødkaldsalarm, som Aabenraa Kommune foreslår i nogle tilfælde.
- Vi har erfaring for, at i den panik, der kommer, når en ældre er faldet, så kan de være for forvirrede til at betjene telefonen, siger Olav Feldbo.
I Aabenraa afviser Povl Kylling Petersen, at kommunen er med til at skabe et A og B- hold.
- Vi har klare regler for, hvornår vi tildeler nødkaldsalarmer. Det gør vi, når der er tale om funktionsnedsættelse. Og det gør vi uanset indkomstforhold, siger han.
Hos Secura, der er en af landets største udbydere af private nødkaldsalarmer, er salget af nødkaldsalarmer tredoblet de seneste to år.
Mere om historien hos DR Syd