Kommuner mangler flere og yngre plejefamilier

Velfærd

09/2/18 9:02

Nick Allentoft

Seks ud af otte kommuner efterlyser plejefamilier. Og det er især yngre familier, der er på ønskelisten, viser en rundspørge i Syddanmark.

Mere end 6000 danske familier tilbyder at tage børn i pleje. Men det er ikke nok.

I hele landet er der mangel på plejefamilier. Det er der også i Syd- og Sønderjylland, hvor der i øjeblikket er mellem 700 og 800 plejefamilier.

Det viser en rundringning, som DR Syd har foretaget til de otte syd- og sønderjyske kommuner; Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Esbjerg og Varde, Vejen og Fanø.

Seks ud af otte kommuner efterlyser plejefamilier. Og det er især yngre familier, der er på ønskelisten.

Den gennemsnitlige plejefamilie i Region Syddanmark er over 50 år, og er dermed i gang med det sidste forløb som plejefamilie.

Derfor bliver manglen på plejefamilier blot endnu større de kommende år, fortæller Peter Bjerregaard Andersen, der er tilsynschef hos Socialtilsyn Syd.

-Det er en udfordring, at man i de kommende år vil se en del plejefamilier holde op. Flere kommuner ønsker at bruge plejeforældrene mere, og samtidig bliver der færre ledige plejefamilier med den helt rigtige profil, siger han til DR Syd.

Derfor er det især de unge familier, kommunerne forsøger at appellere til.

Marianne List, der er næstformand i Plejefamiliernes Landsforening genkender tendensen fra Syd- og Sønderjylland.

- Det er helt tydeligt, at vi skal have de yngre familier i gang. Det gælder over hele landet, siger hun til DR Syd.

Hun forklarer, at hvis ikke, der kommer flere og yngre plejefamilier, vil der være risiko for at plejebørn ikke bliver matchet med den rigtige familie fra starten af.

- Så kan vi være nødt til at flytte barnet til en ny familie, og der er ikke noget mere skadeligt for et plejebarn, end at blive flyttet rundt.

Marianne List pointerer, at det er svært at give et eksakt tal på, hvor mange plejefamilier, der er brug for, da det i høj grad handler om at finde den familie, barnet passer bedst ind i. Derfor er der behov for et bredt udvalg af plejefamilier.

Hele historien hos DR Syd

Annonce