Landsbyer skal fjerne flag: De er farlige for trafikken

Politik

24/5/18 10:00

Nick Allentoft

”Vi er ikke ret glade for, at byens borgere skal bevæge sig ud midt i disse trafikøer og risikere at blive kørt ned. Også selvom der nogen gange ikke er så meget trafik," lyder det fra Vejdirektoratet efter tre byer er blevet pålagt at pille flagstænger i chikaneanlæg ned.

I mere end 20 år har blafrende dannebrogsflag og vimpler budt bilister velkommen, når de kørte ind i den nordjyske landsby, Vittrup tæt ved Hjørring. Senest for tre uger siden, da byens konfirmander fik en rød-hvid hilsen med på vejen fra Vittrups Borgerforening, der står for flagene.

Men nu har Vejdirektoratet pålagt borgerforeningen i Vittrup og to andre nordjyske byer, Hundelev og Rubjerg, at stoppe flagningen og pille flagstængerne ned. De er nemlig placeret midt i såkaldte chikaneanlæg, som er etableret for at få bilister til at sænke farten ved ind- og udkørsel af byerne. Ifølge Vejdirektoratet kan placeringen skabe en farlig situation for de folk, som skal håndtere flagene på chikaneanlæggene.

”Vi er ikke ret glade for, at byens borgere skal bevæge sig ud midt i disse trafikøer og risikere at blive kørt ned. Også selvom der nogen gange ikke er så meget trafik. Men vi vil jo pludselig have et medansvar for deres sikkerhed, når de går ud i de her trafikøer”, siger leder af Vejdirektoratets afdeling for Planlægning og Myndighed, Ivar Sande til DR Nordjylland.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Han peger især på situationer, hvor der er dårlig sigtbarhed, eller hvor unge mennesker bliver sat til at sætte flag op, som potentielt særligt farlige.

Borgerforening kæmper for flagene

Vejdirektoratets påbud har vakt stor ærgrelse hos Vittrup Borgerforening. Kasserer i foreningen, Poul Erik Kammer, mener ikke, at trafiksikkerheden udfordres af flagstængerne. Foreningen har også flagstænger til at stå langs vejkanten, hvilket er lovligt. Men det er ifølge Poul Erik Kammer ikke helt nok, når det kommer til udsmykningen af byen ved festlige lejligheder.

”Vi skal også lige have indgangspartiet med! Det skaber liv i byen. Og vi bliver hele tiden bombarderet med, at vi skal gøre vores by pænere. Og det her er så et af de tiltag, som vi har fået lavet, og som vi er stolte af”, siger han til DR Nordjylland.

Vejdirektoratet kræver, at det mandskab, som skal arbejde omkring de danske veje, har et særligt kursus, som klæder dem på til at færdes sikkert på en trafikeret arbejdsplads. Dette kursus har medlemmerne af de forskellige borgerforeninger ikke nødvendigvis, og derfor kan der altså opstå farlige situationer, fortæller afdelingsleder, Ivar Sande.

Poul Erik Kammer tillægger dog ikke det specifikke kursus nogen særlig værdi, når det handler om at kunne håndtere flagene i midterrabatten. Derfor vil han og de øvrige medlemmer af Vittrup Borgerforening kæmpe for at få flagstængerne op igen, så de fortsat kan møde de kørende gæster i byen med Dannebrog på festlige mærkedage.

Problemet med ulovlige flagstænger, blomsterkummer og andet pynt i chikaneanlæggene er i øjeblikket kun registreret med de tre sager i Nordjylland, fortæller pressechef i Vejdirektoratet, Martin Østergaard til DR Nordjylland. Men da de alle tre blev opdaget ved et tilfælde, kan han ikke afvise, at det ikke også finder sted andre steder i Danmark.